IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биопроизводители протестират срещу орязани субсидии за 2014 г.

Годината е преходна и с нулев бюджет за част от агроеокологичните мерки, заяви зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов

12:57 | 18.03.14 г.
Биопроизводители протестират срещу орязани субсидии за 2014 г.

Биопроизводители рискуват да фалират заради нулев бюджет на мярката, по която получават подпомагане на площ през 2014 г. Това стана ясно на дискусия за биопроизводството.

Проблемът засяга 270 фермери, които ще бъдат ощетени с около 4 млн. лв., заяви пред Investor.bg Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“.

В публикувана днес наредба е заложено да отпадне възможността биопроизводителите да подават заявления за подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания“.

"Напрежението при производителите се дължи на преходната 2014 г., при която част от агроеокологичните мерки са обявени за нулеви и просто няма нов прием", коментира накратко ситуацията зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

Производителите твърдят, че средствата по мярката са изчерпани, тъй като е дадена възможност на зърнопроизводителите да кандидатстват по нея с условието да поддържат сеитбооборт.

Неофициално се коментира, че е възможно новата наредба да бъде отменена, но дори това да се случи, е под въпрос откъде ще дойде финансирането за 270-те производители, които получават средствата заради поети петгодишни агроекологични ангажименти. Това са хората, които основаха биоземеделието в България, заявиха производителите.

В същото време техни колеги, които се занимават с биофермерство отскоро – например от 2 години, няма да бъдат ощетени от новата наредба.

България е единствената държава в ЕС, която не е защитила финансирането през преходната 2014 г., твърдят още земеделците.

В момента биопроизводителите са около 3000 души, но още 1000 са желаещите да се включат в сектора, заяви Албена Симеонова.

Веселина Ралчева от асоциация „Биопродукти“ посочи, че през последните години в пъти се увеличават както биологичните производители, така и сертифицираната земеделска земя. В сектора работят основно малки семейни ферми, най-вече в планински райони, като основно заетите са млади земеделци с висока квалификация.

България е най-големият производител на биологично розово масло, на био оранжерийни краставици и от най-големите на биологично лавандулово масло, допълни Ралчева.

Биоживотновъдството, което досега не се подпомагаше, също ще бъде финансирано по новата Програма за развитие на селските райони, стана ясно на форума. За сектора са предвидени 103 млн. евро за следващия програмен период, но тази сума не предполага растеж, твърдят производителите.

Александър Атанасов, експерт в МЗХ, разясни, че биоживотновъдството ще се подпомага, като една животинска единица се приравнява на един хектар използвана земеделска площ.

На форума производители коментираха, че заради бюрократични спънки и проблеми с плащанията през последните години има и фалирали биопроизводители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още