fallback

Путин предупреждава за "критичната ситуация" с газовия дълг на Украйна

Русия ще поиска Украйна да предплаща за доставките на газ, заради големите задължения към "Газпром"

19:01 | 10.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин е изпратил писма до лидерите на всички европейски държави, които купуват газ от Русия за критична ситуация с газовия дълг на Украйна. Писмото беше публикувано в руската агенция ИТАР ТАСС и от него се вижда, че адресати на писмото са 18 европейски лидери, сред които и Пламен Орешарски.

„В последните месеци икономиката на Украйна стремително деградира, Увеличава се спадът в промишлеността и строителството, расте бюджетният дефицит и рязко се влошава състоянието на валутните резерви. Към отрицателното търговско салдо трябва да се добавя и изтичането на капитали от страната”, заявява руският президент в своето писмо.

От официалното съобщение на сайта на руското Президентство става ясно, че вчера Путин е имал заседание с представителите на правителството. От стенограмата става ясно, че е  било обсъждано премахването на митата на украинските стоки при внос в ЕС, което беше одобрено от Европейския парламент през миналата седмица.

На срещата министрите и Путин са се разбрали руската страна стриктно да спазва своите задължения към украинските си партньори, но и също така да работят за връщането на задълженията на Украйна. По изчисленията на руското правителство Киев дължи 16,6 млрд. долара на Русия, съобщава премиерът Медведев. Към 9 април пък Украйна дължи на „Газпром” 2,2 млрд. долара.

След тази среща днес Путин написа и предупредителното европейските лидери. Заради натрупаните задължения „Газпром” ще активира клауза в договора си с Украйна и ще поиска предплащане на доставките на газ. Ако има нарушения на условията на плащанията, то и руската газова компания ще спре доставките – напълно или частично, допълва още Путин.

„С други думи ще бъдат доставяни такива количества газ, каквито украинската страна ще предплати месец напред”, е написал руският президент в своето писмо.

Путин признава, че това е крайна мярка и тя увеличава риска за несанкционирано отделяне на газ, който преминава транзитно през територията на Украйна.

В своето писмо руският президент напомня, че в украинските хранилища трябва да бъдат нагнетени 11,5 млрд. куб. метра газ, за да бъде гарантиран есенно-зимния сезон в страната. Това ще коства около 5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още