IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция забрани отглеждането на модифицирана царевица

В страната има силна обществена съпротива срещу ГМО в храната, мотивираха забраната си френските законотворци

22:25 | 05.05.14 г.
Франция забрани отглеждането на модифицирана царевица

Френският парламент одобри окончателно забрана за отглеждане на генно модифицирана царевица на територията на Франция.

Текстовете на законопроекта срещу отглеждането на модифицирана царевица от сортовете MON 810 и Pioner 1507, беше одобрен днес от френския Сенат, пише Reuters. През миналия месец законът получи зелена светлина и от долната камара на френския парламент.

Модифицирана царевица от сорта MON 810 е единствената зърнена култура, разрешена за отглеждане в рамките на ЕС. Преценка на националните власти обаче е дали ще бъде допуснато отглеждането на културата в отделните страни на общността. 

Отглеждането на модифицирани култури е забранено. Храните, продавани в магазините на територията на ЕС, обаче могат да съдържат ГМО, стига това да е ясно отбелязано на етикетите им. 

Според мотивите на френските законодатели в страната има силна обществената съпротива срещу ГМО в храната. В края на миналата седмица полетата на един от земеделците, обявили, че ще отглеждат модифицирана царевица преди закона да влезе в сила, са били нападнати от екоактивисти, допълва още Reuters.

Преди одобернието на законопроекта само двама производители на царевица във Франция са съобщили, че през тази година ще отглеждат модифицирана царевица. 

Френските депутати аргументират гласуването си и със съществуващ риск за околната среда.

Текстовете в новоприетия закон забраняват още и отглеждането на модифицирана царевица от сорта Pioner 1507, съвместна разработка на DuPont и Dow Chemical. Мярката е превантивна, защото този вид още не е разрешен за отглеждане в ЕС. Според прогнозите обаче до края на годината сортът може да получи одобрение за отглеждане от страна на Европейската комисия.

Франция е най-големият производител на царевица в рамките на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още