IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 държави призоваха Еврокомисията да не разрешава отглеждането на ГМО царевица

България също се присъединява към подписката, съобщава външният министър Кристиан Вигенин

12:58 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
12 държави призоваха Еврокомисията да не разрешава отглеждането на ГМО царевица

12 страни-членки са призовали ЕК да не разрешава отглеждането на генномодифицирана царевица в Евросъюза. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин, заедно с министрите на външните работи и министрите по европейските въпроси на 11 държави-членки на ЕС са изпратили съвместно писмо до комисаря по здравеопазването Тонио Борг с призив Европейската комисия да преразгледа проекта си на решение за разрешаване на отглеждането на територията на ЕС на генномодифицирана царевица.

В писмото се припомня резултатът от дискусията по този въпрос на заседанието на Съвет „Общи въпроси“ на 11 февруари, когато 19 държави-членки се обявиха против разрешаването на отглеждането на генномодифицирана царевица на територията на Европейския съюз, съобщи Министерството на външните работи.

Убедени сме, че Комисията не може да пренебрегне правните, политическите и научните притеснения, изразени от толкова много държави-членки. Негативна е и позицията на Европейския парламент, се подчертава в писмото до комисаря по здравеопазването.

Сред подписалите писмото са министрите на външните работи и на европейските въпроси на Австрия, България, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения, Франция, Унгария, посочват от българското външно министерство.

Припомняме, че депутатите в ЕП призоваха на 16 януари Комисията да не позволява достъп на ГМО царевица от вида Пайъниър 1507 до пазара в ЕС. Този продукт, създаден за засилване на резистентността спрямо някои насекоми, може да се окаже опасен за други видове, посочва гласуваната резолюция.

„Определено ни липсват доказателства за безопасността на този нов вид“, заяви Дагмар Рот-Беренд (С&Д, Германия), която е сред членовете на комисията по околна среда, предложила резолюцията.

След като няколко разрешения не са подновени в средата на 90-те години на ХХ век, само един вид царевица - MON 810 на Монсанто, разполага с разрешение за култивиране с търговска цел в ЕС. Този би бил вторият, се посочва на сайта на Европарламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още