IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monsanto оттегля исканията за отглеждане на нови ГМО култури в ЕС

Компанията ще се фокусира върху нарастващия бизнес с конвенционални семена в Европа

13:03 | 18.07.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Monsanto оттегля исканията за отглеждане на нови ГМО култури в ЕС

Monsanto ще оттегли всички заявки за одобрение отглеждането на нови видове генетично модифицирани култури в Европейския съюз (ЕС) поради липса на търговски перспективи.

Компанията е подала 5 искания за одобрение отглеждането на генетично модифицирана царевица, едно – за соя, и едно – за захарно цвекло.

“Ще изтеглим исканията през следващите месеци”, коментира пред Ройтерс Хосе Мануел Мадеро, президент и управляващ директор за Европа на компанията.

Същевременно говорител на Европейската комисия (ЕК), която управлява системата за одобрение на генномодифицираните култури в ЕС, потвърди, че Monsanto вече е информирала европейските власти за намерението си.

По думите на Мадеро решението ще позволи на компанията да се фокусира върху нарастващия бизнес с конвенционални семена на Стария континент, както и върху осигуряването на европейското одобрение за внос на генетично модифицирани семена за фуражи.

Решението обаче не се отнася до устойчивата на насекоми царевица MON810 – единственият сорт генетично модифицирана царевица, която се отглежда в Европа, предимно в Испания, с търговски цели - за производство на фуражи.

По принцип MON810 получи одобрение да бъде отглеждана в целия Евросъюз. Няколко държави обаче, сред които Франция, Германия, а отскоро и Италия, наложиха национални забрани заради силната обществена съпротива срещу ГМО културите.

Агенцията припомня, че миналата година BASF спря операциите си, свързани с генетично модифицирани култури в Европа и ги премести в САЩ.

Въпреки съпротивата на обществото, Европа внася около 30 млн. тона генномодифицирани култури, които се ползват в животновъдството.

Очаква се въпросът за генетично модифицираните култури да е една от ключовите точки в преговорите между ЕС и САЩ за основаването на евентуален търговски съюз, отбелязва FT.

Генетично модифицираните култури в момента формират под 2 на сто от оборота на Monsanto в Европа. Същевременно компанията изпълнява инвестиция за 300 млн. долара, за да разшири бизнеса си с конвенционални семена в ЕС, като в близко бъдеще планира да вложи още “няколко стотици милиони долари”, както коментира Хосе Мануел Мадеро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
eldred
преди 10 години
От Монсанто са разбрали, че да водиш нормален диалог с фанатизирани ненормалници е безсмислено. Ще се фокусират върху Америка, Африка и Азия, а в Европа ще си внасят култури отгледнаи в САЩ. Пък и фермерите които искат да гледат ГМ култури ще си го правят въпреки забраните. През това време ще седят отстрани и ще се подсмихват докато европейските активисти се поздравяват за "победата". През това време едно цяло поколение европейски учени ще пропусне развитието на една от най-новите и значими дисциплини в науката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Дясното спокойно може и без Монсанто и неговите дарения.Може да съм десен но тези няма начин да подкрепя. Това са доста различни каузи дори и засега да мелят заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Учудвам се че нападаш един от най-големите дарители на десните партии, десните либерални неправителствени организации и радетелите на капитализъмъ, неолиберализъмъ и фашизъмъТе - Монсанто със всички големи банки и петролни компании и тютюневите и т.н. разбиват живота ни купувайки дените политици които им осигуряват законите за да убиват земята и хората по неяРазбрали ти лично в коя мелница вода наливаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Всъщност е чудесно.Това е една голяма победа на гражданите от ЕС срещу тази нагла и безскрупулна корпорация, която иска след 100 години нейните семена да са единствените по земята и всички, които искат да сеят да плащат ненормални цени за да имат храна. За тях няма ли финансова криза бе?Как не може да се намери някой нов Мадоф или Кервиел за тях и така да ги издокара, че да фалират и умрат без никакъв шанс за изплуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 19
Anton Ker4ev
преди 10 години
Жалко, такъв голям инвеститор изпускаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още