IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверките на БАБХ досега не са показали храни с необявено ГМО у нас

Риск има при храни със соя и царевица, особено идващи от САЩ, Канада, Аржентина и други страни извън ЕС

11:28 | 19.12.13 г.
Проверките на БАБХ досега не са показали храни с необявено ГМО у нас

Проверки на храните се правят редовно, но може да има пропуски и не винаги върху етикетите на храните да е описано съдържанието на генно модифицирани организми, призна в ефира на bTV Любина Донкова, главен експерт в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Все пак всички проверки, които БАБХ прави от създаването си, не са показали нито един случай на необявено количество ГМО в храните над допустимите норми. Припомняме,че според европейските регламенти се допуска до 0,9% случайно или техническо неизбежно присъствие на модифицирани организми в храните, което не се отбелязва в етикета им.

Рисковите продукти са главно соевите и царевичните продукти, допълни тя. Дали те са генно модифицирани обаче обикновеният потребител може да съди единствено по етикета.

Основен риск за необявено наличие на ГМО крият продукти от трети страни (извън ЕС) – САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Индия, Китай и други, които развиват масово сектора, но нямат европейските регулации и изисквания за обявяване на наличието на такива организми.

Изискване в българското законодателство съдържанието на ГМО да бъде отбелязано с етикети, заемащи 25% от площта на опаковката на храната. От организации на биопроизводители обаче алармират, че това не се спазва. „Това изискване е много крайна мярка, която не съществува нито в европейските регламенти, нито в други страни по света“, обясни обаче експертът от БАБХ.

Според нея е достатъчно съобщението за наличие на ГМО да е ясно и добре представено на етикета на опаковката, а не да заема 1/4 от нея. Това поставя под риск от фалит на фирмата и е по-вероятно в тези случаи храната да се появи на пазара без никакво обявление, че съдържа ГМО.

Експертът от БАБХ уточни още, че макар и проверките за храните да не са засекли ГМО, при фуражите е имало няколко положителни проби.

Донкова обясни още, че вторичните продукти от жизнения цикъл на животните (мляко и яйца) не са в обхвата на европейските регулации и не се проверяват за наличие на ГМО. Същото се отнася и до непреработено месо – тези продукти не носят риск за наличие на модифицирани организми.

Проверка се прави на колбасите, където има влагане на соев концентрат, допълни още експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още