fallback

Руската икономика влошава резултатите на редица западни компании

За това допринася не само конфликтът в Украйна, но и започналото преди него влошаване на икономическата ситуация в страната

12:21 | 08.05.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският конфликт донесе тежки финансови загуби на редица европейски и американски компании - от банки до пивоварни. Голяма част от фирмите отдават своите значително по-ниски резултати за тримесечието на ожесточената борба за власт между Запада и Москва и влошаващата се икономическа ситуация в Русия, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Френската банка Société Générale например обяви в сряда, че обезценка на руските ѝ операции в размер на 525 млн. евро е намалила нетната ѝ печалба през първото тримесечие с 13 на сто.

На същия ден Carlsberg и Imperial Tobacco Group заявиха, че намаляващите продажби в Русия и слабата рубла ще натоварят негативно печалбите и приходите им от продажби до края на годината. Още през последните тримесечия, тоест преди анексирането на Кримския полуостров от Русия, пивоварни и производители на цигари трябваше да се справят с по-строгите нови руски закони за продажба на бира и тютюн.

Също и в САЩ мултинационални корпорации заявяват, че са засегнати от рязкото обезценяване на рублата. Заради валутната слабост руснаците купуват значително по-малко вносни стоки като козметика или медикаменти.

Оператори на хотели и туроператори, които работят в Русия, се сблъскват с цунами от отменени пътувания от САЩ и ЕС. И бизнесът със скъпите търговски недвижими имоти в Русия вече не се развива толкова добре заради кризата в Украйна

Някои фирми са недоволни от решението на правителството на САЩ да отмени лицензите за износ за продукти, които биха могли да бъдат използвани за военни цели в Русия. Maxwell Technologies, производител на сателитни чипове за пресечени местности, очаква  само през тази година срив на продажбите от 2 млрд. долара в подразделението си в Русия. Дори ако съответните лицензи за износ бъдат подновени отново в някакъв момент, дългогодишните руски клиенти на компанията могат да мигрират към друг доставчик, казва Maxwell.

Сателитният оператор Iridium Communications увери инвеститорите си, че работи над това, изстрелванията на спътниците му да не пострадат от санкциите над Русия. „Налице е подкрепа за мнението, че това всъщност не е износ за Русия, ако става дума за транспортиране на спътници за изстрелване към руски космодрум", заяви изпълнителният директор на Iridium Мар Деш. По същество това е „честно казано само износ през Русия в космоса", казва Деш.

През последните години, когато бушуваше европейската дългова криза и възстановяването се бавеше, европейските компании са разчитали на Русия като двигател за растежа. По този начин те сега са по-сериозно изложени на актуалните икономически проблеми в страната, отколкото корпорациите в САЩ. А политическата конфронтация между Русия и Запада изостря тези проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още