IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика влошава резултатите на редица западни компании

За това допринася не само конфликтът в Украйна, но и започналото преди него влошаване на икономическата ситуация в страната

12:21 | 08.05.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската икономика влошава резултатите на редица западни компании

Много фактори, които в момента влошават финансовите баланси на дружествата, са били налице и преди последната криза: общ спад в икономическата сила, отслабване на валутата и по-строги правила за внос, като например на алкохола. Но сегашната конфронтация и заплахата от допълнителни икономически санкции срещу Русия сега влошават дългосрочните перспективи за продажби и приходи в много европейски и американски мултинационални компании.

Нови признаци за този спад дойдоха в сряда, с последния индекс на мениджърите на покупки на HSBC, който измерва представянето на руските доставчици на услуги и индустриални корпорации. Той се е свил през април драстично до най-ниското ниво от май 2009 година.

При Société Générale – третата по големина от активите банка във Франция, нетната печалба спадна през първото тримесечие на годишна база от 364 млн. до 315 млн. евро. Банката обоснова в сряда спада с нарастващата политическа несигурност, със слабата икономика на Русия и слабостта на рублата.

Френската банка, която притежава една от най-големите руски частни банки - „Росбанк“, страда изключително от нарастващото напрежение между Москва и Запада. От 2006 г. насам Société Générale е инвестирала повече от 4 милиарда евро, за да си осигури дял от 99,4% в „Росбанк“. Засега обаче усилията на френската банка не се изплащат. Поредната спънка е арестуването на главния изпълнителен директор на „Росбанк“ Владимир Голубков през миналата година. Руските власти го обвиняват в подкуп, а Голубков отрича обвиненията.

Оперативната печалба на Société Generale в Русия се срина до едва 7 милиона евро през първото тримесечие от 61 млн. евро година по-рано.

Кризата в сектора на финансовите услуги е особено голяма, тъй като Министерството на финансите на САЩ наложи през март санкции срещу „Банк Россия“, която поддържа връзки с руския президент Владимир Путин и най-близкия му кръг.

Затова в САЩ компаниите за кредитни карти Visa и Mastercard вече не обработват покупки, направени чрез карти на "Банк Россия" и нейните дъщерни дружества. Като защитна реакция Путин напредва с плановете си да създаде собствена национална система за разплащане с карти в Русия. Според новите закони операторите на чужди карти сега трябва да обработват всички руски плащания в Русия. Те трябва да използват клирингова къща на Руската централна банка, като депозират значителна сума за обезпечение в централната банка и да очакват големи глоби, ако нарушат някое от правилата.

„Кога ще дойде момента, в който в Русия ще хвърлите бялата кърпа“, бе попитан по време на телеконферентна връзка президентът на Mastercard Аджай Банга наскоро. В отговора си той сигнализира, че засега компанията остава в Русия. 

„Мисля, че това не е ситуация на дрънчащо оръжие, мисля, че за почти всички - правителства и корпорации, предстои упорита работа през следващите няколко месеца или дори за по-дълъг период от време", каза Банга.

Голямата датска пивоварна Carlsberg посочи слабата рубла и несигурността в Русия като причини за отчитането на коригирана нетна загуба за първото тримесечие. В същото време тя даде и по-лоша прогноза за останалата част от 2014 година.

Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
коминочистач
преди 9 години
Каква е връзката между банкери, икономисти и военни.И все пак:1.Банкерите са лихвари и са вредни. 2.Без икономисти -не става. 3.А всички новости в техниката-първо се въвеждат в армията.. Тоест, новостите идват от армията.Та за главния проблем на човечеството/щом си захапал големия въпрос/ -- той е ---- експлоатацията на работниците от големите корпорации и борбата за видовете енергии. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Аз бих добавил и политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
според мен главният проблем на човечеството са : банкери, икономисти и военни. Тези групи от хора са пречка за развитието човешката раса и са непродуктивни, едните наливат от пусто в празно и пречат с тяхните измислени икономически простотии, другите създават светият граал със създаване на нещо от въздуха, след което му казват, че има стойност и другите те пък сеят само разруха, нищо повече. Ако ги нямаше тея ***, до сега човешката раса да се е развила above and beyond, и не на Марс, а зад Марс да сме сега. Но все трябва да има контрол, военно надмощие, икономически измислени пречки, пари, следене и т.н. Колко ли време ще трябва на простото животно "човек" да разбере, какво всъщност е живота и за какво е тази цялата простотия в момента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
keizer
преди 10 години
Не четете статията както трябва. Обръщате я директно на политика. Има анализ направен на компании, които имат голяма експозиция към Русия. Това е. Ако се направи проучване за влиянието върху ключови руски компании опериращи в Русия какво мислите, че ще видите? Златно бъдеще? Удвояване на печалбите? Ми не - същото квото за западните компании цитирани тука, само че на ниво цяла икономика. Не може като икономиката ти е в рецесия предприятията да процъвтяват. Да сигурно има и такива, но те са единици, масовите руски дружества в момента хич не са добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
Напрао златен клас вирей прос народ живей, Ангелчо ти от Горно Нанадолнище ли си баце, там доматите с колците ли ги ядете или само колците, фалирала бензиностанция били, леле майко мила ти наред с бабетията от ФЕД май и двамата сте учили в 5 вечерно ми се струва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Надникът ти е вероятно е толкова малък че дори не се напъваш да помислиш малкоНе четеш, не мислиш ....само пишеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Кой каза е фалирал? Не е ли определението за фалит, когато ти свършат парите и почваш да печаташ без да спираш докато всичко колабира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ти прочете ли статията(която е учудващо, че са я публикували, но браво от друга страна)? Това прочете ли го:През последните години, когато бушуваше европейската дългова криза и възстановяването се бавеше, европейските компании са разчитали на Русия като двигател за растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Зашо руската икономика трябва да се грижи за редица западни компании...това ли и е първата задача. и на кого му пука за западните компании Хайде стига, бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis
преди 10 години
ем тъй куме ама ей на американовидните живеят на гърба на цел свет, туй е то, за тва толкова грача против тях .... кога само ше дойде келнера със сметката и ше им я покаже не знам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още