IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика влошава резултатите на редица западни компании

За това допринася не само конфликтът в Украйна, но и започналото преди него влошаване на икономическата ситуация в страната

12:21 | 08.05.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската икономика влошава резултатите на редица западни компании

Украинският конфликт донесе тежки финансови загуби на редица европейски и американски компании - от банки до пивоварни. Голяма част от фирмите отдават своите значително по-ниски резултати за тримесечието на ожесточената борба за власт между Запада и Москва и влошаващата се икономическа ситуация в Русия, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Френската банка Société Générale например обяви в сряда, че обезценка на руските ѝ операции в размер на 525 млн. евро е намалила нетната ѝ печалба през първото тримесечие с 13 на сто.

На същия ден Carlsberg и Imperial Tobacco Group заявиха, че намаляващите продажби в Русия и слабата рубла ще натоварят негативно печалбите и приходите им от продажби до края на годината. Още през последните тримесечия, тоест преди анексирането на Кримския полуостров от Русия, пивоварни и производители на цигари трябваше да се справят с по-строгите нови руски закони за продажба на бира и тютюн.

Също и в САЩ мултинационални корпорации заявяват, че са засегнати от рязкото обезценяване на рублата. Заради валутната слабост руснаците купуват значително по-малко вносни стоки като козметика или медикаменти.

Оператори на хотели и туроператори, които работят в Русия, се сблъскват с цунами от отменени пътувания от САЩ и ЕС. И бизнесът със скъпите търговски недвижими имоти в Русия вече не се развива толкова добре заради кризата в Украйна

Някои фирми са недоволни от решението на правителството на САЩ да отмени лицензите за износ за продукти, които биха могли да бъдат използвани за военни цели в Русия. Maxwell Technologies, производител на сателитни чипове за пресечени местности, очаква  само през тази година срив на продажбите от 2 млрд. долара в подразделението си в Русия. Дори ако съответните лицензи за износ бъдат подновени отново в някакъв момент, дългогодишните руски клиенти на компанията могат да мигрират към друг доставчик, казва Maxwell.

Сателитният оператор Iridium Communications увери инвеститорите си, че работи над това, изстрелванията на спътниците му да не пострадат от санкциите над Русия. „Налице е подкрепа за мнението, че това всъщност не е износ за Русия, ако става дума за транспортиране на спътници за изстрелване към руски космодрум", заяви изпълнителният директор на Iridium Мар Деш. По същество това е „честно казано само износ през Русия в космоса", казва Деш.

През последните години, когато бушуваше европейската дългова криза и възстановяването се бавеше, европейските компании са разчитали на Русия като двигател за растежа. По този начин те сега са по-сериозно изложени на актуалните икономически проблеми в страната, отколкото корпорациите в САЩ. А политическата конфронтация между Русия и Запада изостря тези проблеми.

Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
коминочистач
преди 9 години
Каква е връзката между банкери, икономисти и военни.И все пак:1.Банкерите са лихвари и са вредни. 2.Без икономисти -не става. 3.А всички новости в техниката-първо се въвеждат в армията.. Тоест, новостите идват от армията.Та за главния проблем на човечеството/щом си захапал големия въпрос/ -- той е ---- експлоатацията на работниците от големите корпорации и борбата за видовете енергии. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Аз бих добавил и политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
според мен главният проблем на човечеството са : банкери, икономисти и военни. Тези групи от хора са пречка за развитието човешката раса и са непродуктивни, едните наливат от пусто в празно и пречат с тяхните измислени икономически простотии, другите създават светият граал със създаване на нещо от въздуха, след което му казват, че има стойност и другите те пък сеят само разруха, нищо повече. Ако ги нямаше тея ***, до сега човешката раса да се е развила above and beyond, и не на Марс, а зад Марс да сме сега. Но все трябва да има контрол, военно надмощие, икономически измислени пречки, пари, следене и т.н. Колко ли време ще трябва на простото животно "човек" да разбере, какво всъщност е живота и за какво е тази цялата простотия в момента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
keizer
преди 9 години
Не четете статията както трябва. Обръщате я директно на политика. Има анализ направен на компании, които имат голяма експозиция към Русия. Това е. Ако се направи проучване за влиянието върху ключови руски компании опериращи в Русия какво мислите, че ще видите? Златно бъдеще? Удвояване на печалбите? Ми не - същото квото за западните компании цитирани тука, само че на ниво цяла икономика. Не може като икономиката ти е в рецесия предприятията да процъвтяват. Да сигурно има и такива, но те са единици, масовите руски дружества в момента хич не са добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Напрао златен клас вирей прос народ живей, Ангелчо ти от Горно Нанадолнище ли си баце, там доматите с колците ли ги ядете или само колците, фалирала бензиностанция били, леле майко мила ти наред с бабетията от ФЕД май и двамата сте учили в 5 вечерно ми се струва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Надникът ти е вероятно е толкова малък че дори не се напъваш да помислиш малкоНе четеш, не мислиш ....само пишеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Кой каза е фалирал? Не е ли определението за фалит, когато ти свършат парите и почваш да печаташ без да спираш докато всичко колабира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
ти прочете ли статията(която е учудващо, че са я публикували, но браво от друга страна)? Това прочете ли го:През последните години, когато бушуваше европейската дългова криза и възстановяването се бавеше, европейските компании са разчитали на Русия като двигател за растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Зашо руската икономика трябва да се грижи за редица западни компании...това ли и е първата задача. и на кого му пука за западните компании Хайде стига, бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ем тъй куме ама ей на американовидните живеят на гърба на цел свет, туй е то, за тва толкова грача против тях .... кога само ше дойде келнера със сметката и ше им я покаже не знам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още