IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика влошава резултатите на редица западни компании

За това допринася не само конфликтът в Украйна, но и започналото преди него влошаване на икономическата ситуация в страната

12:21 | 08.05.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската икономика влошава резултатите на редица западни компании

Украинският конфликт донесе тежки финансови загуби на редица европейски и американски компании - от банки до пивоварни. Голяма част от фирмите отдават своите значително по-ниски резултати за тримесечието на ожесточената борба за власт между Запада и Москва и влошаващата се икономическа ситуация в Русия, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Френската банка Société Générale например обяви в сряда, че обезценка на руските ѝ операции в размер на 525 млн. евро е намалила нетната ѝ печалба през първото тримесечие с 13 на сто.

На същия ден Carlsberg и Imperial Tobacco Group заявиха, че намаляващите продажби в Русия и слабата рубла ще натоварят негативно печалбите и приходите им от продажби до края на годината. Още през последните тримесечия, тоест преди анексирането на Кримския полуостров от Русия, пивоварни и производители на цигари трябваше да се справят с по-строгите нови руски закони за продажба на бира и тютюн.

Също и в САЩ мултинационални корпорации заявяват, че са засегнати от рязкото обезценяване на рублата. Заради валутната слабост руснаците купуват значително по-малко вносни стоки като козметика или медикаменти.

Оператори на хотели и туроператори, които работят в Русия, се сблъскват с цунами от отменени пътувания от САЩ и ЕС. И бизнесът със скъпите търговски недвижими имоти в Русия вече не се развива толкова добре заради кризата в Украйна

Някои фирми са недоволни от решението на правителството на САЩ да отмени лицензите за износ за продукти, които биха могли да бъдат използвани за военни цели в Русия. Maxwell Technologies, производител на сателитни чипове за пресечени местности, очаква  само през тази година срив на продажбите от 2 млрд. долара в подразделението си в Русия. Дори ако съответните лицензи за износ бъдат подновени отново в някакъв момент, дългогодишните руски клиенти на компанията могат да мигрират към друг доставчик, казва Maxwell.

Сателитният оператор Iridium Communications увери инвеститорите си, че работи над това, изстрелванията на спътниците му да не пострадат от санкциите над Русия. „Налице е подкрепа за мнението, че това всъщност не е износ за Русия, ако става дума за транспортиране на спътници за изстрелване към руски космодрум", заяви изпълнителният директор на Iridium Мар Деш. По същество това е „честно казано само износ през Русия в космоса", казва Деш.

През последните години, когато бушуваше европейската дългова криза и възстановяването се бавеше, европейските компании са разчитали на Русия като двигател за растежа. По този начин те сега са по-сериозно изложени на актуалните икономически проблеми в страната, отколкото корпорациите в САЩ. А политическата конфронтация между Русия и Запада изостря тези проблеми.

Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Та въпросът е: като не могат да издържат на глад и тормоз кат' руснаците, за чий се правят на баровци и без това едва мърдащите западни икономики? хаха...=========Могат ве ... ама не са научени, а и не се допуска да се научат, че за някои ще стане лошо ! :))) Дупе знае 2 и 200, а като се има впредвид хиперконсумативизма на съвременният разглезен европеец, реално погледнато - ще им трябва Дянков за министър, ама поне три мандата!Между другото, сега малко от дистанция на времето, не гледам чак толкова отрицателно на "затягането на Дянков". Просто затягането трябваше да е към други хора, а не към работещите ... :))) Аз може да съм със силно леви убеждения, но ляв консерватор, и никак не одобрявам неразумният прахоснически харчлък на едни, на гърба на други! Равномерноразпределен трябва да е товара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Това е отднес, на Обамго- В послание до Конгреса президентът Обама информира конгресмените за решението си да изтегли Русия от списъка на страните, ползващи се с преференциален митнически режим, запазен за страните в развитие за част от износа им.Белият дом аргументира решението на президента с факта, че Русия е преминалата миналата година в категорията на страните с "високи доходи" в класацията на Световната банка."Русия напредна достатъчно в икономически план, за да не се ползва повече от преференциалното отношение, с което се удостояват по-малко напредналите страни", подчерта говорителят на Белия дом Джей Карни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
Днес Обамго цитира световната банка че руснаците са вече хора свисоки доходи,затова им махнал някакви преференции за развиващи се страниА евтината рубла е трик - сега хората ще вземат заместващите стоки - руски вместо вносни и така ще стимулират растежа, а и износа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Та въпросът е: като не могат да издържат на глад и тормоз кат' руснаците, за чий се правят на баровци и без това едва мърдащите западни икономики? хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Летели животните в самолет. Навън буря, силна турболенция, всички вързани с колани, само папагалът се разхожда, като си пее нещо и тропа по пода с крака.Вълкът го попитал:- Защо правиш така бе?- Защото съм баровец! отговорил важно папагалътВълкът си рекъл Я па тази кокошка, не може да е по-баровец от мене! - и той скочил на пътеката и започнал да пее и тропа по пода. Случаят се повторил с лъва, мечката и т. н., а когато се включил и слонът, подът се продънил и всички полетели като тухли към земята. Само папагалът си хвърчи покрай тях и ги пита:- Как е, баровци?- Оооох, лелеее, ще измрем ми ний не можем да летим кат теб викали в ужас падащите животни.- Е, кат не можете да летите, що се правите на баровци? рекъл папагалът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още