IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks с нови проблеми с правосъдието в Германия

Веригата отново е закъсняла с публикуването на финансовите си резултати за страната

09:25 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Starbucks с нови проблеми с правосъдието в Германия

Най-голямата в света кафе верига Starbucks трябва да плати поредна санкция в Германия за непубликуваните си финансови данни, пише седмичникът Die Welt, позовавайки се на Федералната служба на правосъдието (BfJ). Причина за наказанието е фактът, че базираната в Мюнхен централа на американската компания за Германия не е публикувала счетоводния баланс за финансовата 2011/2012 година. Тя трябваше да направи това още в края на септември 2013 г.

Starbucks често е жестоко критикувана в Европа. В страни като Германия и Англия концернът отчита приходи за милиони евро, но до този момент заради данъчни трикове почти не плаща данък печалба. Според медийни публикации Starbucks не е плащала корпоративен данък във Великобритания през последните няколко години, а за последните 15 години най-голямата верига за кафе в света е платила на Острова данъци за едва 8,6 млн. британски лири, при продажби от над 3,1 млрд. лири за същия период. 

Освен всичко това, плащанията на Starbucks за лицензи се пренасочват към страни с много ниски данъчни ставки. В допълнение компанията използва и трикове, като например високи цени на вътрешните трансфери за кафе, с което разходите на филиалите се повишават изкуствено.

Сега към това се добавя и правещото впечатление бавно публикуване на финансовите резултати. Според материала на Die Welt BfJ е обявила официално на 11 март, че балансът за фискалната 2011/2012 година на Starbucks Coffee Germany GmbH (както е името на германското подразделение, б. Ред) е „закъснял и е нарушил закона“.

На това основание още на същия ден е започнало административно производство срещу компанията. И това не се случва за първи път, подчертават германските власти. През предишните години дружеството вече е глобявано на три пъти с по 2500 евро, като и трите глоби са били платени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още