IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да затвори данъчните вратички за Google&Co

Комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния е свикал специална работа група, която да проучи темата и да предложи решения

12:43 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС иска да затвори данъчните вратички за Google&Co

Европейският съюз е на път да започне производство срещу отделни държави членки, които помагат на международни компании като Google и Apple да намаляват своята данъчна тежест в Европа, пише германското списание Wirtschaftswoche.

"Имаме съмнения относно това как се използва този инструмент и дали не предоставя предимства за дадени компании", заяви комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния в интервю за Wirtschaftswoche. „Сегашното състояние подкопава честността и почтеността на данъчната система", заявява комисарят. „Как може правителствата да изискват от обикновените граждани да плащат справедлив дял от данъците, когато големите компании не правят това?" 



Затова според изданието Алмуния е свикал работна група и е попитал заинтересованите страни за коментари. Това са Ирландия, Люксембург, Белгия и Холандия. Новосъздадената от Алмуния работна група се ръководи според статията от Макс Линемайер, един от най-опитните експерти по въпросите за конкуренцията на ЕС.

Междувременно фирмите се опасяват, че издадените вече данъчни оценки може да не бъдат признати за валидни и може да им се изиска допълнителен данък в милиарден размер.

Само за Google се твърди, че е натрупал около 33 милиарда долара в данъчния рай Бермуда - пари, спечелени в по-голямата си част в Европа, но там третирани от данъчните власти с изключителна мекота.

За Apple дори се твърди, че крие 111 млрд. долара на места с ниски или никакви данъци. Засегнати могат да бъдат още Starbucks и американски фармацевтични компании. Според различни оценки американски фирми крият на различни места по света в данъчни убежища приходи от около 2 трлн. долара. 

Повече от технологичния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още