IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция планира да облага YouTube с данък

Идеята е със средствата да бъдат финансирани филмови проекти

17:40 | 27.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обмисля се данък и върху всички мобилни устройства, даващи достъп до авторско съдържание. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Обмисля се данък и върху всички мобилни устройства, даващи достъп до авторско съдържание. Снимка: архив Ройтерс

Възможно ли е YouTube да финансира френското кино? Аудиовизуалният регулатор във Франция изглежда мисли, че това е в реда на нещата. В доклада си от тази седмица Висшият съвет по аудиовизия във Франция заяви, че уебсайтовете за видео споделяне подлежат на облагане с данък, който да подпомага финансирането на производстото на френски филми и телевизионни предавания, съобщава Business Week.

Така нареченият данък култура, годишно събира около 1,3 млрд. евро. Той обхваща кината, доставчиците на интернет, радио и телевизия в страната. Регулаторът сега твърди, че YouTube, френската платформа за споделяне на видео DailyMotion и други подобни услуги, вече ще бъдат облагани с въпросния данък.

Въпреки че в доклада се посочва, че видеата, публикувани онлайн от частни лица не подлежат на данъчно облагане, се подчертава, че сайтовете за видео споделяне са се превърнали в "професионални" доставчици на съдържание и умело печелят от реклама.

Междувременно YouTube на Google е най-големият доставчик на онлайн видео във Франция. Месечно уникалните посетители от страната са около 30,6 млн. На второ място по посетители е DailyMotion. Регулаторът заяви, че Facebook и други популярни социални мрежи са станали големи доставчици на съдържание, така че е редно и те да бъдат облагани.

Отделно от това Франция обмисля данък върху смартфоните, таблетите и устройствата, като алтернативен източник на приходи за културни субсидии. Правителствен доклад, публикуван през май, разкри, че трябва да се наложи данък върху продажбите на 1% от електронните устройства, от които филми, музика и друго авторско съдържание могат да бъдат достъпни.

Предложеният данък се очаква да носи 86 млн. евро годишно. Сумата ще бъде използвана за финансиране на "цифровия преход на културните индустрии", обяви Министерството на културата във Франция.

Търговските сдружения на френските интернет и технологични компании се изказаха против предложението, но правителството все още не е казало тежката си дума. Те отхвърлиха твърдението, че данък от 1 на сто ще бъде "безболезнен". Компаниите предупредиха в изявление през юли, че правителството трябва да насърчава растежа на дигиталната икономика, вместо да я облага с данъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 4
melon
преди 10 години
Тези по малоумие ще настигнат СеСеСеРе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
малко ли са ви трилионите дет пе4атате 4е и хората искате да ограбвате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
deant
преди 10 години
"Втората по сила икономика в ЕС" става все по-смешна всеки изминал месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още