IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Често потребителите не си знаят правата

Срокът, в който потребителите могат да се откажат от даден продукт, който са закупили, ще бъде удължен от 7 до 14 дни

08:56 | 02.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Често потребителите не си знаят правата

Все повече европейци пазаруват онлайн и отвъд националните граници. Разходите за потребление възлизат на 56 % от БВП на ЕС. Това показва, че потребителите имат особено важна роля на двигател в европейската икономика. Eвропейската комисия обеща да постави потребителите в центъра на политиката за потребителите в Европа, като през май 2012 г. прие програма на ЕС в тази област. Увеличаването на осведомеността за правата на потребителите и по-доброто спазване на тези права са две ключови мерки, които ще позволят на потребителите да се възползват в пълна степен от възможностите, предлагани от единния пазар. По тези теми разговаряме с Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието, и с Невен Мимица, комисар по политиката за потребителите. 

Защо ЕС стартира кампания за повишаване на осведомеността  относно правата на потребителите?

Вивиан Рединг: Комисията иска да осигури солидни правила, които да гарантират правата на потребителите. Благодарение на Директивата за правата на потребителите и други правила на ЕС потребителите в Европа имат повече права, както и възможността да направят добре информиран избор при закупуване на стоки или услуги в Европа.

Невен Мимица: Ползата от тези права обаче може да се почувства само ако съответните участници — потребителите и предприятията — са запознати с тях. Ето защо решихме да започнем кампанията за правата на потребителите в момент, когато предоставя нов набор от подсилени права с влизането в сила на Директивата за правата на потребителите през юни.

Какво представлява новата  Директива за правата на потребителите  и какви предимства ще донесе  на потребителите?

Вивиан Рединг: От 13 юни Директивата относно правата на потребителите ще се прилага във всички държави членки. Тя укрепва правата на потребителите. Те ще могат да бъдат по-уверени, когато правят покупки, включително онлайн, в целия Съюз. Възможността да пазаруват на различни места означава, че потребителите ще имат достъп до по-голям избор от продукти на по-евтини цени.

С Директивата се утвърждават правата на потребителите. Срокът, в който потребителите могат да се откажат от даден продукт, който са закупили, ще бъде удължен от 7 до 14 дни, например. С новите правила се забраняват и допълнителните такси за използване на кредитни карти. Ще се забрани включването на предварително отметнати полета за допълнителни услуги, например при резервациите за самолетни билети. С Директивата също така се забраняват всякакви скрити такси и „скрити разходи“.

Какви са моите права като  потребител?

Невен Мимица: Като потребители често се случва да бъдем подведени, да не сме сигурни за това какво сме купили или просто да си променим решението. Законодателството на ЕС защитава потребителите в цяла Европа. Например ако купите стока онлайн и просто си промените решението, имате право да получите обратно парите си, ако върнете стоката в срок от 14 дни. Ако продавачът поиска да платите разходите за връщането, той трябва да го е посочил ясно, преди да сте купили стоката, иначе не му дължите нищо. За обемните стоки, които не могат да бъдат изпратени по пощата, продавачът трябва предварително да ви предостави приблизителна оценка на разходите за връщане.

По какъв начин потребителите  могат да получат парите си  обратно, ако възникне проблем?

Вивиан Рединг: Ако сте купили MP3 плеър и пратката не е пристигнала, или ако сте платили на доставчика в чужбина и той е доставил дефектен продукт, не трябва да се притеснявате. Съществува евтин начин да си поискате обратно парите. В много случаи и във всички страни от ЕС — с изключение на Дания — можете да използвате европейската процедура за искове с малък материален интерес. Това е бърза и евтина алтернатива на традиционната съдебна процедура и може да се използва за онлайн сделки на стойност до 2 000 евро. Тя функционира чрез просто изпращане на стандартен формуляр.

Невен Мимица: Когато става въпрос за проблеми с продукти или услуги, които сте закупили от друга страна от ЕС, можете да търсите помощ чрез някой от европейските потребителски центрове. Мрежата от центрове включва всички държави членки, Норвегия и Исландия и предлага безплатни съвети и подкрепа на потребителите при покупка на стоки или услуги от търговец в друга страна, включена в мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
MrSi
преди 9 години
Защо само за 14 дни? Направете го за 10 години. Значи ако вземем от банката пари , дължим лихва заради това че е "лишаваме от ликвидност". На мен кой ще ме обезщети за това че като предлагам абитуриентски рокли онлайн на третия ден ми ги връщат умирисани на цигари и алкохол просто защото на клиента не го кефи роклята. Кой ще ме обезщети за изключително скъпият лаптоп който изпратих до софтуерна фирма да си свърши работата с графичният дизайн след което ми го върна на 5-ия ден въпреки че лаптопа е напълно изправен и в гаранция.( по закон до 7 дневен срок стока закупена онлайн може да се върне БЕЗ ПРИЧИНА). Разбира се че повече по интернет няма да продавам. Там е място само за големите. Малките и средните да се оправят както искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още