IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд съкращава още разходи, за да намали бюджетния дефицит

От държавни разходи, социални помощи, инвестиционни разходи и обезщетения за безработица ще бъдат спестени 4 млрд. евро

14:33 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франсоа Оланд съкращава още разходи, за да намали бюджетния дефицит

Кабинетът на френския президент Франсоа Оланд одобри допълнителни бюджетни съкращения в размер на 4 млрд. евро, за да приведе в ред дефицита в хазната, съобщава Bloomberg.

1,6 млрд. евро от тях ще бъдат спестени от държавни разходи, а 1,1 млрд. евро – от социални помощи. Другите 1,3 млрд. евро ще бъдат спестени от намаляването на инвестиционните разходи, на обезщетенията за безработица и семейните обезщетения, информира Министерството на финансите на Франция.

Оланд се опитва да балансира между исканията на Европейския съюз за понижаване на бюджетния недостиг, неговата популярност и нуждата от съживяване на икономиката, която почти не помръдва през последните две години. Орязаните разходи са първата стъпка от т.нар. Пакт на отговорността – планът за намаляване на разходите с до 50 млрд. евро в следващите 3 години. Целта му е чрез спестените средства да се компенсират по-ниските данъци за бизнеса.

„Нека да успокоя бизнеса, че ние ще гласуваме и ще приемем Пакта на отговорността“, каза финансовият министър Мишел Сапен. „Спестяванията в размер на 50 млрд. евро са крайно необходими и ще бъдат постигнати.“

Правителството очаква икономически растеж от 1% през тази година и дефицит, равен на 3,8% от брутния вътрешен продукт. В следващите месеци ръстът би трябвало да се ускори, стимулиран от данъчните облекчения и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) от миналата седмица да понижи лихвите и да предостави ликвидност за 400 млрд. евро, поясни още Сапен.

„Решенията на ЕЦБ бяха необикновени и изключително иновативни“, заяви френският финансов министър. „Растеж от 1% може да бъде постигнат. Двигателите на този растеж ще бъдат Пактът и решенията на ЕЦБ.“

Допълващият бюджет предвижда данъчни облекчения в размер на 1,1 млрд. евро за домакинствата с най-ниски доходи и включва предишните намаления на данъците върху доходите и корпоративните данъци, които ще струват на правителството общо 5,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още