IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативният блок спечели местните избори във Франция

Социалистите правят значителна крачка назад, сочат резултатите от вота

10:00 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Консервативният блок спечели местните избори във Франция

Консервативният блок стана победител на местните избори във Франция. Опонентите на президента Франсоа Оланд успяха да съберат 48% от вота, докато социалистите и съюзниците им получиха 43 на сто от гласовете, предаде  Ройтерс.

Местните избори са смятани за първия сериозен тест за управляващите в страната. Те са и индикатор за бъдещите резултати на европейските избори през май. Избирателната активност обаче се оказа ниска и се очаква да бъде поставен нов рекорд за малък брой гласове. Министерството на вътрешните работи на Франция разкри, че към 17 ч. местно време едва 55% от имащите право на глас са отишли до урните.

След излизането на резултатите лидерът на Национален фронт Марин Льо Пен заяви пред националната телевизия, че нейната партия се е превърнала в голяма политическа сила, както на местно, така и на национално ниво. Крайнодясната партия Национален фронт традиционно се представя по-добре на местни избори, отколкото на национални.

Благодарение на добрите резултатите в ключови градове Льо Пен има шанс да спечели и на втория тур, който е насрочен за 30-и март. Лидерът на Национален фронт побърза да отбележи, че е сложен краят на двупартийния модел в страната. Тя изрази надеждите си, че партията може да вземе властта в 10 до 15 средно големи града. 

"Националният фронт е много по-малко отблъскващ, отколкото беше през последните години", заяви анализаторът от социологическата агенция Harris Interactive Жан-Даниел Леви. По думите му избирателите не търсят най-компетентния кандидат, а онзи, който споделя техните чувства за състоянието на френското общество.

Резултатите от местните избори не са изненадващи за анализаторите. Последните социологически проучвания сочат, че един от всеки четирима души, имащи право на глас, смята да гласува в полза на антиимиграционния Национален фронт. Партията е прочута с това, че е изключително остра към политиките на Брюксел.

По време на изборите премиерът Жан-Марк Еро призова опозиционните консерватори да подкрепят социалистите в градовете, където нямат шанс за победа. В замяна им обеща социалистите да направят същото на местата, където се очаква резултатите им да бъдат много слаби. Необичайният призив целеше единствено да спре партията на Марин Льо Пен.

Изборите показаха нещо изключително важно за Франция – хората в страната са разочаровани от основните френски политически сили.

Франсоа Оланд, който спечели властта през май 2012 г., постепенно започна да губи популярност. Главната причина за това е неизпълнението на обещанието за намаляване на безработицата в страната.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още