IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд обеща да ускори реформите

Планира се публичните разходи на Франция да бъдат намалени с 50 млрд. евро от 2015 до 2017 г.

00:02 | 15.01.14 г.
Франсоа Оланд обеща да ускори реформите

Президентът на Франция Франсоа Оланд съобщи, че през следващите две години държавните разходи ще бъдат намалени с 50 млрд. евро, предаде Ройтерс.

Оланд обеща още да намали допълнително и данъчното бреме за компаниите, като постепенно до 2017 г. ще отпаднат част от социалните такси, които бизнесът плаща.

Днешните обещания последваха ангажиментите, които президентът на Франция пое в новогодишното си обръщение – да ускори реформите, насочени към свиване на публичния дефицит, съживяване на растежа и намаляване на безработицата във втората най-голяма икономика в Европа.

“Тази година ще спестим 15 млрд. евро. През 2015-2017 ние ще деблокираме още 50 млрд. евро. Това никога не е правено преди това”, коментира Оланд.

Икономиите ще бъдат постигнати с помощта на задълбочен преглед на всички публични разходи, включително на местните власти.

Тази година се очаква бюджетният дефицит на Франция да се понижи до 3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2015 г. дупката в хазната ще се свие до под 3%.

“Франция трябва не само да си възвърне растежа през 2014 г., но и да постигне толкова силен растеж, колкото е възможно”, коментира Франсоа Оланд на пресконференция в Елисейския дворец.

Френският президент обаче се противопостави на идеята за намаляване на щедрия размер и продължителността на получаване на обезщетенията за безработица. Според него равнището на безработицата в страната е твърде високо и времето за реформи в тази посока е неподходящо.

Оланд допълни, че в замяна на мерките в подкрепа на бизнеса предприятията ще трябва да се ангажират с наемането на работници и служители, най-вече млади хора и хора в предпенсионна възраст, както и обучения и преквалификация на работното място.

Правителството предстои да обсъди пътната карта за реформите със синдикатите и работодателите.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 07.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още