fallback

Жан-Клод Трише: Прилив на увереност движи еврозоната

Бившият президент на ЕЦБ подкрепя кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия

15:34 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Прилив на увереност“ стои зад последните инвестиции в еврозоната и заздравяването на единната валута, твърди бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от CNBC.

Понижаването на доходността по облигациите на държавите от периферията на еврозоната на фона на все още крехкото икономическо възстановяване се дължи на редица фактори. Един от тях е липсата на възвръщаемост от други инвестиции. Въпреки това Трише, който оглавяваше финансовата институция в периода 2003-2011 г., смята, че разковничето е в „доверието“.

„Глобалните инвеститори бяха крайно негативно настроени спрямо цялостта на еврото, но сега неговата устойчивост бе доказана от прилива на увереност, който може да обясни странното поведение“, коментира Трише спадащите доходности по държавните ценни книжа на държавите от периферията на валутния блок.

Миналата седмица неговият наследник Марио Драго поднесе нови парични стимули за банките и малките предприятия. Въпреки че вече не съществуват съмнения за оцеляването на еврото, заетостта и икономическият растеж се повишават бавно.

„Централните банки не могат да свършат всичко“, предупреди Трише. „Във всички развити икономики имаме реална икономика, която не се представя подобаващо.“

Освен това бившият президент на ЕЦБ изрази огромното си одобрение за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия.

Юнкер ръководеше групата на финансовите министри от държавите членки на еврозоната, когато се разрази дълговата криза. По същото време Трише бе шеф на ЕЦБ. Юнкер отнесе много критики за това, че не е предвидил кризата.

„Нямаше коректно предвиждане в САЩ или в други развити икономики. Ето защо всички ние трябва да направим огромни усилия, за да подобрим ситуацията“, завършва Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още