IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Абсурдно е вече да се говори за последващ набор от парични мерки

Ще направя каквото е необходимо, за да гарантирам, че паричната политика няма да остане прекалено гъвкава по-дълго, отколкото трябва, коментира германецът

13:50 | 10.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Последното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) показва колко малко възможности предоставя традиционната парична политика в желанието на банката да се пребори с ниската инфлация. Това споделя членът на Изпълнителния съвет (ИС) и гуверньор на Централната банка на Германия Йенс Вайдман в интервю за немското издание Boersen-Zeitung. Въпреки това според него не е твърде късно за последващи действия.

„Пониженията на лихвените проценти дойдоха в отговор на незадоволителната инфлационна перспектива“, казва Вайдман, според когото с подобни действия ЕЦБ навлиза „в нова фаза“.

„Неконвенционалните мерки, които предприехме, се дължат на факта, че почти изчерпахме възможностите за понижение на лихвите и на факта, че искахме да сме сигурни, че нашата експанзионистична парична политика ще достигне и до реалната икономика“, коментира гуверньорът на Bundesbank решението на водещата финансова институция в еврозоната да въведе отрицателна лихва по депозитите и да смъкне основния лихвен процент до исторически ниските 0,1 на сто.

Според него пакетът от мерки е сигнал за правителствата във валутния блок, че трябва да извършат необходимите структурни реформи.

Коментарите на Вайдман се доближават и до казаното от него пред немския вестник Bild миналата седмица. Той разкри, че решението на ЕЦБ е дошло след „дълги и тежки разговори“.

„Ако инфлацията е ниска твърде дълго, се задава период, който може да повреди икономиката и да нарани всички ни“, заяви той. „Ето затова действахме. Проведохме дълги и тежки разговори относно формата на мерките. Решението определено не беше лесно.“

Коментирайки трудностите при преговорите – въпреки че финалното решение банкерите взеха единодушно, Вайдман споделя, че е абсурдно да се спекулира с възможността за предоставяне на допълнителни мерки на този етап. Непряко той коментира бележките на Драги по време на пресконференцията, когато президентът на ЕЦБ каза, че „не сме свършили все още“.

„ЕЦБ предприе много широк набор от мерки. Сега трябва да изчакаме и да видим какъв ще бъде ефектът от тях. Абсурдно е вече да се говори за последващ набор от мерки“, отсече Вайдман.

Въпреки това банкерът заяви, че е готов да затегне паричната политика веднъж, щом условията го позволят.

„Ще направя каквото е необходимо, за да гарантирам, че паричната политика няма да остане прекалено гъвкава по-дълго, отколкото трябва“, каза Вайдман. Освен това той посочи, че е твърде рано да се предприемат последващи стъпки. „Излишно е, а и ще разрушим стойността на това, което току-що решихме.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
"Според него пакетът от мерки е сигнал за правителствата във валутния блок, че трябва да извършат необходимите структурни реформи."-----------------------Да отхвърлят вс. регулации, които ЕС наложи на бизнеса или направо да излязат от сОюза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още