IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ стимулира кредитирането в еврозоната с нови 400 млрд. евро

При нужда ще действаме бързо с допълнително облекчаване, заяви ръководителят на институцията Марио Драги

16:48 | 05.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ стимулира кредитирането в еврозоната с нови 400 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро. Това заяви президентът Марио Драги след края на традиционното месечно заседание на базирания във Франкфурт кредитор, предава WBP Online.

По-рано през деня централните банкери очаквано предприеха действия с цел активизиране на икономиката на Стария континент. Институцията понижи основния си лихвен процент по рефинансиране до 0,15 на сто спрямо досегашните 0,25%. Въпреки това банката отново остана особено консервативна с оглед на очакванията на повечето експерти ставката да бъде понижена до 0,1 на сто или дори до 0%.

Институцията смъкна и още една от ключовите си ставки – тази по овърнайт депозитите, в пряк опит да стимулира кредитната активност в еврозоната. Досегашните 0% бяха заменени от отрицателна лихва в размер на -0,1 на сто, каквито бяха и прогнозите на повечето анализатори.

По думите на Драги ЕЦБ ще проведе целенасочени LTRO в подкрепа на кредитирането от март 2015 г. до юни 2016 г. Той посочи още, че банката ще започне "подготвителната работа, свързана с окончателните покупки на обезпечени с активи ценни книжа и удължаване". 

"Мерките ще допринесат за връщането на темпа на инфлацията до нива, по-близки до 2%. Инфлационните очаквания за еврозоната в средносрочен до дългосрочен план остават твърдо стабилизирани в съответствие с нашата цел за поддържане на темпа на инфлация под 2 на сто, но в близост до това равнище", посочи Марио Драги в изявлението си.

"Гледайки напред, Изпълнителният съвет (ИС) е силно решен да запази този курс. Що се отнася до нашите "бъдещи насоки", основните лихвени проценти на ЕЦБ ще останат на сегашните нива за продължителен период от време с оглед на настоящата прогноза за инфлацията. Това очакване бе допълнително подкрепено от нашите решения днес", допълни той.

"Освен това, ако е необходимо, ще действаме бързо с допълнително облекчаване на паричната политика. ИС е единодушен в своя ангажимент за използване също така на неконвенционални инструменти в рамките на своя мандат", коментира още президентът на банката.

"Дали сме готови? Не, не сме свършили тук", посочи още Драги, добавяйки, че ако банката счете за необходимо, ще въведе изкупуване на активи в рамките на своя мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Няма съмнение че всяка реформа изисква средства , предвид преструктурирането на целия банков сектор в Европа .Не случайно и "стимулите" са изместени във времето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 9 години
Европа все още е каца без дъно за да " улеснявят " икономиката по този начин.Монетарната политика изчерпи своите резерви , освен да затрият и останалите няколко евра на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Дали сме готови? Не, не сме свършили тук", посочи още Драги, добавяйки, че ако банката счете за необходимо, ще въведе изкупуване на активи в рамките на своя мандат."------------------------------------------------За повечето действия, които могат да се предприемат, като реакция в определена обстановка е валидно едно такова общо правило : Ако се действа на време - ефекта е двоен! Европа умишлено беше държана в рецесия 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още