IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Пирова победа на Драги при ниските лихви

Реалната цена на заемите в еврозоната отбелязва ръст в последните две години заради липсата на инфлация

11:07 | 05.06.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Пирова победа на Драги при ниските лихви

Представената от неправителствената организация Съвет по външните отношения (Council on Foreign Relations – CFR) графика онагледява защо толкова много хора подтикват президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги да намали лихвените проценти и да предприеме допълнителни мерки за стимулиране на европейската икономика.

Графика: Quartz, по данни на FactSet

Синята линия показва средната номинална ставка, на която частният нефинансов сектор в еврозоната може да се кредитира. Когато Драги обеща, че ще направи "каквото е необходимо", за да защити европейския паричен съюз, той успя да стабилизира тези номинални лихвени проценти. Или поне така се смяташе.

Лилавата линия – реалната ставка на лихвите, отразяваща разликата между номиналната ставка и нивото на инфлация на годишна база, показва какво наистина се случва след стриктната монетарна политика на ЕЦБ. За жалост на Драги, заради липсата на инфлация, реалната цена на кредитите за частния сектор расте значително.

Евтините пари стимулират икономическата експанзия. Без тях компаниите са твърде мудни, за да растат стабилно. Това помага да се обясни анемичния растеж на Стария континент и високата безработица, която, съчетана с инфлацията, оказва натиск върху Драги да преосмисли приоритетите на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Значи тотално не познаваш ФЕД"-----------------Признавам си, никого от фед не познавам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
ФЕД отказва да обмени доларите, които му биват претендирани с/у злато , т..е. той е фалирал по тези си задължения, поети с "Бретън-Уудс". Страните от тази система са прехвърляли право на собственост в/у стоки и услуги, които са произвеждали, ресурси и активи на които са били собственици, срещу долари емитирани от ФЕД. Това доверие е било гласувано на долара, защото е вървяло в комплект с условието, че доларите ще бъдат обменени от емитента (ФЕД) в злато, при фиксиран курс ;)) Еми какт виждаш "сурнали" са ги яко:)) Разменяли са ценности с/у неценности ;)) Аз на това му викам фалит: невъзможност да изпълниш , конкретно разписаните си, финансови ангажименти. А на субектите, които са били изиграни им казвам "кредитори", но съм съгласен и на употребата на термина "дотатрои" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Значи тотално не познаваш ФЕД. Фед няма как да фалира, по простата причина, че няма кредитори, даже на против - самия ФЕД е кредитор. И е най големият кредитор на американското правителство. То (правителството), теоретично вече може да фалира, но практически няма как да стане, поне не в обозримо бъдеще. Проблемите на САЩ с тавана за дълга са по скоро политически отколкото икономически. Не че този дълг не е проблем и не е опасен.. но излизането му от контрол е много много малко вероятно. Още повече, че в огромната си част той е към вътрешни кредитори..Където държавата има ред способи и възможности да го "изтрие". Вярно или с цената на голяма инфлация и обедняване на населението за известен период от време или с тотална смяна на данъчната политика на щатите,което пак би довело до по висока инфлация.. Но както винаги съм казвал - нашето поколение няма шанс да види краха на САЩ. Внуците ни - може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
100-200 процента инфлация от...-------------------------------------------------Инфлацията ще възникне, когато напомпаната ликвидност си намери достатъчно широк канал за проникване в реалния сектор и потреблението. Това според мен може да се случи само при драматичен скок в потребителското кредитиране. Изглежда, че няма обективни фактори, които да насочат интереса на банките към кредитиране на потребление, наместо финансовата спекула, следователно такъв обрат в стратегията на поведението им по-скоро може да произтече от политическо решение. А пък ФЕД по моему са си фалирали през 70-те, когато са се отказали от златния еквивалент на долара, нищо не им пречи пак да го направят. Работата е там, че стандартна процедура по фалит и несъстоятелност спрямо тях, не може да се провежда, пичовете просто казват на кредиторите си ами, ще имате да вземате , ама колко, какво и от кого не се уточнява;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Както винаги очакванията са едно, а реалността съвсем друго.И понеже е престъпление да се манипулира реалността се прибягва до манипулиране на очакванията. Това е възможно защото нивото на повечето хора е твърде ниско и ограничено за да усетят обработването и да го парират, поне що се отнася до себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
На ход са парите на Силвио Гезел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
nesduhan_trader
преди 9 години
Прогнозите от първото десетилетие на 21 век, които бяха супер популярни се оказаха грешни. Лошото е това - модата, зададена след борсовият срив, повлия сериозно и на европейската и на българската визия за бъдещето, а тази визия е грешна.Например, идеята за фалит на ФЕД - как ще фалират, хартийките им ли ще свършат? Още по-грешни се оказаха прогнозите, предвиждащи 100-200 процента инфлация от 2012 и дори 2011 година. Ликвидност и ниски лихви или свиване на икономиката е избора пред ЕЗ. А данък депозити и др под е далеч по неприемлив вариант. Според мен мерките, които предприеха САЩ бяха напълно адекватни. Сега имат нужда от промяна на курса и това удобно ще съвпадне със смяната на лицето в Белия дом... И да до към 2020 ред други ресурси ще поскъпнат в пъти. Просто защото ще преживеем по-висока, но контролирана инфлация. И отново реалността ще е противоположна на общите очаквания, както очакването за "финансов клиф" и злато над 2000$ се материализираха в цена под 1200$ за унция..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още