IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Каквото е необходимо" вече не е достатъчно за еврозоната

Вербалните интервенции на Марио Драги трябва да бъдат заменени от конкретни действия, смятат експертите

10:52 | 04.06.14 г.
"Каквото е необходимо" вече не е достатъчно за еврозоната

Преди две години ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща, че ще направи "каквото е необходимо" за спасението на еврозоната. Тогава това се оказа достатъчно, за да охлади пазарите на фона на кризата в региона.

Сега, когато възможностите за реализиране на вербални интервенции видимо се изчерпаха, ситуацията изглежда малко по-различна. Сблъсквайки се с мудния икономически растеж и заплахата от дефлация, Драги ще трябва да действа решително по време на утрешното заседание на ЕЦБ, пише Financial Times.

"Ниската инфлация постепенно принуждава Драги да бъде по-конкретен за това какво означава "каквото е необходимо", коментира Антъни Дойл, ръководител на звеното за търговия с инструменти с фиксирана доходност в M&G Investments.

"Изявлението му проработи, защото е нетипично и остави много възможности за разгръщане на въображението. Но ако пазарът не остане доволен от следващия ход на ЕЦБ, инвеститорите са склонни да се съсредоточат върху фундаментите на периферните страни и ще осъзнаят, че еврозоната не се е върнала към нормалността", допълни той.

Основните очаквания са, че ЕЦБ ще намали най-малко с 10 базисни пункта основния си лихвен процент и че ще прехвърли ставката по овърнайт депозитите на отрицателна територия. По този начин институцията ще стимулира кредиторите в региона да държат парите си далече от нея.

Това, което не е напълно ясно, е колко далеч Марио Драги може да стигне при обявяването на допълнителните мерки за кредитно облекчаване. На масата е и вариантът за нов кръг на евтини заеми за банките, насочен към насърчаване на кредитирането на малкия бизнес.

"Понижението на лихвата вече е калкулирано в цената, но само по себе си смекчаването на паричната политика не е задължително условие за засилване на желанието на банките да отпускат заеми", отбеляза Хюв ван Стийнис, банков анализатор в Morgan Stanley. "Ако няма пакет от мерки за кредитно облекчаване, пазарът ще бъде разочарован", допълни експертът.

Едно евентуално разочарование за пазарите след срещата на ЕЦБ вероятно ще засили допълнително еврото. Същевременно доходностите на облигациите в региона ще се повишат, а капиталовите пазари ще поемат надолу. От друга страна, ако ЕЦБ отиде по-далеч, отколкото пазарите очакват - предприеме някаква форма на мащабни количествени улеснения, ще се случи обратното. Това с особена сила ще важи, ако базираната във Франкфурт институция прибегне до покупки на държавни бонове в опит да засили икономическия растеж в еврозоната.

"Ако ЕЦБ предприеме количествени улеснения, тогава ще видим засилване на първосигналната реакция на лов за доходността на пазарите", заяви Салма Ахмед, глобален стратег в Lombard Odier Investment Managers.

Към момента се наблюдава значителна несигурност за това как са позиционирани нагласите на инвеститорите. Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че спекулантите са продължили да залагат срещу еврото през приключилата на 27 май седмица. Своите къси позиции са разширили и хедж фондовете и кредиторите.

Поглеждайки към страните от периферията на еврозоната, разходите за държавни заеми спаднаха до рекордно ниски нива през последните месеци – поредният сигнал, че инвеститорите постепенно калкулират бъдещите действия на ЕЦБ в перспективата си за региона.

"Спекулациите за количествени улеснения са магнитът, който изтъни в последно време изтънява спредовете, но тази тенденция започна през лятото на 2012 г. след речта на Драги", посочи Джон Врайт, стратег в Bank of America Merrill Lynch.

Добро онагледяване на тази тенденция може да се направи с доходността по испанските облигации. Текущото равнище е около 2,83 на сто спрямо рекордните 6,81 на сто в разгара на дълговата криза в еврозоната. Според анализаторите тази тенденция няма да се наруши скоро, тъй като ЕЦБ не изключва възможността за реализиране на количествени улеснения в бъдеще.

"Най-важното нещо е, че ЕЦБ изглежда се движи в правилната посока", изтъкна Мислав Матейка, анализатор на европейските пазари в JPMorgan. "Така че, стига да задържи вратата отворена за количествени улеснения по-късно през годината, това ще бъде достатъчно добро за пазарите. Аз съм по-притеснен за това, което ще се случи през септември, ако не станем свидетели на парични стимули", отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още