IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ надува нови балони и изпраща еврозоната в повратна точка

Централната банка няма да се справи сама, правителствата също трябва да действат за промяна на ситуацията, смята директорът на ZEW Клеменс Фюст

10:48 | 10.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ надува нови балони и изпраща еврозоната в повратна точка

По всяка вероятност еврозоната се намира в повратна точка от своето развитие, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) създава предпоставки за надуване на нови балони. Такова е мнението на ръководителя на влиятелния германски икономически институт ZEW Клеменс Фюст.

„Имам лошо предчувствие. Опасявам се, че ЕЦБ създава нови балони с политиката си на евтини пари“, коментира Клеменс Фюст в интервю за Handelsblatt. „Налице са всички предпоставки за балон – цените на недвижимите имоти и акциите продължават да растат, а въпреки повишения риск доходностите на облигационния пазар падат“, обяснява той.

Критиката срещу политиката на ЕЦБ е поредната остра реакция, която идва от Германия след решенията за ново печатане на пари, въвеждане на отрицателни лихви по депозитите на банките и понижение на лихвения процент в еврозоната. Непосредствено след решението на ЕЦБ от асоциацията на търговските банки в Германия разкритикуваха действията на институцията.

Според Фюст съществува 95% вероятност да бъде стартирана нова програма за вливане на ликвидност, при която да се изкупуват държавни ценни книжа. Причината е, че обявените през миналата седмица мерки ще се окажат недостатъчни за постигане на заложените цели, смята той.

Именно такава програма за изкупуване на активи би имала потенциала да се окаже повратна точка за капиталовия пазар и за някои други класове активи, тъй като ще ги изпрати в опасна територия. Изкупуването на активи би могло да бъде приемливо само ако ЕЦБ получи по-големи права от частните инвеститори в случай на проблеми и ако изкупените от нея облигации бъдат изключени при евентуално отписване или обезценка.

„За да се преодолее кризата, правителствата в Европа трябва да действат. ЕЦБ няма да се справи сама“, смята Фюст. Това може да стане чрез провеждане на структурни реформи с цел стимулиране на собствените икономики, обяснява специалистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Критиката срещу политиката на ЕЦБ е поредната остра реакция, която идва от Германия след решенията за ново печатане на пари,...---------------------------------Нормално, за да има социален мир в Германия, тр. да се говорят такива работи, това му е работата на политическия и финансовия елит: да прави верните анонси във всяка ситуация, така обществото остава с впечатление, че се върши работа в негова полза ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Може и да е весело ако го гледаш отстрани.Обаче питай някого от тея с по 2-3 балончета във всяка ръчичка дали е весело :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Е не ли по хубаво с балони - някак по красиво е . Особено когато тръгнат да отлитат заедно с тея дето ги държат и си играят като деца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още