IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки посрещнаха на нож свиването на лихвите от ЕЦБ

Понижението на ставките ще засегне директно спестителите, посочиха кредиторите в най-голямата икономика в Европа

09:25 | 06.06.14 г. 22
Германските банки посрещнаха на нож свиването на лихвите от ЕЦБ

Банковият сектор в най-голямата икономика на Стария континент – Германия, посрещна с неодобрение това, което чухме в четвъртък от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, пише WBP Online. Водещият кредитор в еврозоната намали основния си лихвен процент по рефинансиране с 10 базисни пункта до 0,15% и понижи до отрицателна стойност ставката по овърнайт депозитите за първи път в историята.

Решението предизвика гневна реакция от страна на германската банкова индустрия. Според водещите асоциации в страната отрицателните лихви по депозитите и по-ниските лихвени проценти няма да помогнат на еврозоната. Вместо това ходът ще удари спестителите, унищожавайки на практика активите им и увеличавайки риска за банките.

Асоциацията на германските частни банки коментира, че силно задлъжнелите компании са причината за нежеланието на кредиторите да отпускат заеми на частни дружества, а не липсата на ликвидност.

"Малко вероятно е отрицателният лихвен процент по депозитите на търговските банки в ЕЦБ да доведе до желаното възстановяване на кредитирането", посочи Михаел Кемер, управляващ директор на Асоциацията на германските частни банки.

Сдружението добави, че е по-вероятно банките да поемат директно удара от корекцията на ставките, отколкото да предприемат по-рисковано кредитиране.

Според Асоциацията на кооперативните банки в Германия съкращенията на лихвените проценти изпращат погрешен сигнал към спестителите в страната, където спестовната култура е дълбоко вкоренена в съзнанието на хората.

"След решението на ЕЦБ и без това ниските лихвени проценти за безопасни спестовни продукти ще спаднат още. Това отслабва стимулите за германците да спестяват и поставя ефективността на частните пенсионни планове в опасност", отбелязаха от сдружението.

Асоциацията на спестовните банки потвърди тези опасения, заявявайки, че ЕЦБ създава "все по-опасни" странични ефекти, докато стойността на активите "бъде унищожена" чрез нови съкращения на лихвените проценти.

Германските публични банки отрекоха да имат проблеми с ликвидността и заявиха, че няма да поемат по-големи рискове в условията на ниски лихвени проценти.

"Чрез корекцията на нивото на лихвения процент ЕЦБ увеличи този риск и по този начин се обърнал срещу собственото си намерение да се ускори достъпа до кредити", каза главният изпълнителен директор на Германската асоциация на публичните банки Лиан Бухолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 0
interim
преди 9 години
Да им е честито на "спестителите". Следващата крачка е още понижаване, докато хората не тръгнат масово да си изтеглят парите от банките. Тогава обаче ще последва Кипърския модел - максимална сума за теглене на ден и пълен контрол над депозитите. Сега ще се понадуе още стоковия балон, за да могат и там да го пукнат и направят от "големите" "инвеститори" просяци за един ден. Простата истина която всички с малко финансово образование знаят, е че има икономически цикли и след период на бум и отпускане на лесни кредити, идва периода в който възвращаемостта намалява, и настъпва неминуема рецесия. Тя зачиства всичко което се е оказало непечелившо. Това няма сила на земята която да го промени, и всичко което в момента правят, е така да подредят нещата, че загубите да ги поеме обикновеният човек и малки/средни фирми. А големите да продължат да си свиркат. Това се нарича фашизъм. Иронично Германия е тази която прави някакви опити да се противопостави, вероятно защото вече са го минали тоя път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Ами предишният път, като блока в който сме били се е сблъскал с тая ситуация от социалисти станахме капиталисти. Сега кво? Ще връщаме социализмът ли?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
аз снощи се напих-добре е. Днес малко ме боли главата-не е добре:) Кво да ти кажа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 0
Forex Master
преди 9 години
Прави са швабите. Убиват се спестяващите. Спестяващият човек произвежда повече отколкото потребява и затова е най-ефективният за обществото. Капиталът е отложено потребление. Без спестявания няма капитал. Без капитал няма капитализъм. Унищожаването на спестителя е пътя от капитализъм към неофеодализъм. Натам върви западния свят с пълна скорост. Просто е като фасул! Добре поне, че освен Запад има и Изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 6
milioner4e
преди 9 години
Швабите почват да дразнат с тоя национализъм. Дърпат се, щото са хегемон в Европа и могат да си позволят да произвеждат качество на прилична цена и не дават шанс на никой друг в ЕС, то и за това 4 години е батак и на едно място тъпчем. И реват, щото знаят, че Италия и Франция са си наточили ножа, просто им трябва евтино евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
кво цъкате минуси *** прости, като ви обезценяват парите ве кауни ?? баси простия народ, бачкат за да плащат на тея еврейски *** банкерите после златото било за таксиджии ем убу дръжте си и еврото и долара и останалата тоалетна артия под възглавницата ... и един ден ше си купите уйя ми с тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 9 години
Германците имаха една теза - германската икономика ще издърпа европейската . За това се дърпат от девалвацията на еврото . Тази теза обаче се оказва несъстоятелна и Европа е потопена в дефлация с малки периоди за поемане на въздух . Или с други думи - класически Японски сценарии . Знаете и какво се случи с Япония и каква е сегашната им политика . Е Европа рано или късно ще я докара до там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Обират на ората парите *** ньедни с тея *** лихви, германските банки прави кой ше си държи парите в банка, като не им носи нищо, абе ше се наиграят с тая печатница и тогава ше настане лудница и пак ората тряя плащат и ше има революция кат възстанието при Шипка .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
Зависи какво разбираш под "стойност". Парите са просто абстрактен измерител на нещата, които имат реална стойност. Те са една гениална иновация и толкова. Иначе бихме имали милиони цени - всяка стока/услуга спрямо всяка друга. Смешно е когато липсата на стойностният измерител е основен проблем. Все едно да ти свършат числата в табличката за умножение. Трябва средството да е в идеална пропорция, ни повече ни по-малко и липсата му няма как да е трагедия. Забележи, че не засягам темата за справедливостта между отделните играчи, а говоря съвкупно. От моя гледна точка всяка инвестиция в даден момент нос печалба. Иначе твоята теза е правилна за инертните активи - да те рано или късно се зануляват или от пазара, или от политиците. Пр ден и успешна търговия на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Да, стойността на познатите ни активи е в пряка връзка от условията и средата (икономическа, социална, политическа, екологическа) в която се намираме. В библията е казано нещо мн. точно по този въпрос: "истинското богатство не е тука на земята, а горе на небето" (придавам по смисъл).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още