IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки посрещнаха на нож свиването на лихвите от ЕЦБ

Понижението на ставките ще засегне директно спестителите, посочиха кредиторите в най-голямата икономика в Европа

09:25 | 06.06.14 г. 22
Германските банки посрещнаха на нож свиването на лихвите от ЕЦБ

Банковият сектор в най-голямата икономика на Стария континент – Германия, посрещна с неодобрение това, което чухме в четвъртък от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, пише WBP Online. Водещият кредитор в еврозоната намали основния си лихвен процент по рефинансиране с 10 базисни пункта до 0,15% и понижи до отрицателна стойност ставката по овърнайт депозитите за първи път в историята.

Решението предизвика гневна реакция от страна на германската банкова индустрия. Според водещите асоциации в страната отрицателните лихви по депозитите и по-ниските лихвени проценти няма да помогнат на еврозоната. Вместо това ходът ще удари спестителите, унищожавайки на практика активите им и увеличавайки риска за банките.

Асоциацията на германските частни банки коментира, че силно задлъжнелите компании са причината за нежеланието на кредиторите да отпускат заеми на частни дружества, а не липсата на ликвидност.

"Малко вероятно е отрицателният лихвен процент по депозитите на търговските банки в ЕЦБ да доведе до желаното възстановяване на кредитирането", посочи Михаел Кемер, управляващ директор на Асоциацията на германските частни банки.

Сдружението добави, че е по-вероятно банките да поемат директно удара от корекцията на ставките, отколкото да предприемат по-рисковано кредитиране.

Според Асоциацията на кооперативните банки в Германия съкращенията на лихвените проценти изпращат погрешен сигнал към спестителите в страната, където спестовната култура е дълбоко вкоренена в съзнанието на хората.

"След решението на ЕЦБ и без това ниските лихвени проценти за безопасни спестовни продукти ще спаднат още. Това отслабва стимулите за германците да спестяват и поставя ефективността на частните пенсионни планове в опасност", отбелязаха от сдружението.

Асоциацията на спестовните банки потвърди тези опасения, заявявайки, че ЕЦБ създава "все по-опасни" странични ефекти, докато стойността на активите "бъде унищожена" чрез нови съкращения на лихвените проценти.

Германските публични банки отрекоха да имат проблеми с ликвидността и заявиха, че няма да поемат по-големи рискове в условията на ниски лихвени проценти.

"Чрез корекцията на нивото на лихвения процент ЕЦБ увеличи този риск и по този начин се обърнал срещу собственото си намерение да се ускори достъпа до кредити", каза главният изпълнителен директор на Германската асоциация на публичните банки Лиан Бухолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 9 години
Това което е добре за Германия , добре ли е за ЕС ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още