IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Възстановяването в Европа върви по план

Сред основните проблеми на еврозоната е недостатъчното прилагане на структурни реформи, посочва в месечния си бюлетин институцията

16:06 | 15.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ: Възстановяването в Европа върви по план

Продължаващото постепенно икономическо възстановяване в еврозоната се осъществява в съответствие с предварителните прогнози. Становището е част от традиционния месечен бюлетин на Европейската централна банка (ЕЦБ), представен в четвъртък от базираната във Франкфурт институция.

Пазарите очакваха с интерес документа, тъй като очакванията са банката да предприеме някакви действия след края на следващото си заседание, насрочено за 5 юни.

Потвърждавайки своята предишна позиция, ЕЦБ посочи, че е готова да прибегне дори до нестандартни мерки на паричната политика, за да се справи с рисковете от твърде продължителния период на ниска инфлация. Месечният отчет запази и проактивната позиция, че лихвените ставки във валутния блок ще останат на настоящите или дори по-ниски нива за продължителен период от време.

В доклада се посочва, че рисковете, свързани с икономическите перспективи пред еврозоната, продължават да се понижават, като в анализа се отчитат както геополитическите опасения, така и развитието на финансовите пазари в развиващите се икономики.

Основните притеснения са свързани с по-слабото от очакваното търсене на вътрешния пазар и с недостатъчното прилагане на структурни реформи в страните от еврозоната.

ЕЦБ за пореден път разгледа детайлно казуса с ниския ръст на потребителските цени във валутния съюз. Според институцията основните фактори, стоящи зад спада на инфлацията, са цените на суровините и развитието на валутния курс, а също така и високият размер на неизползвания капацитет в икономиката.

Що се касае до еврото, позицията на ЕЦБ остана в общи линии непроменена. От институцията отчетоха, че номиналният ефективен обменен курс на единната валута, измерен спрямо паричните средства на 20-те най-важни търговски партньора на региона, е бил с 0,2% над нивото си от началото на април и с 4,1% над равнището година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
IvoDim
преди 9 години
"ЕЦБ за пореден път разгледа детайлно казуса с ниския ръст на потребителските цени във валутния съюз. Според институцията основните фактори, стоящи зад спада на инфлацията, са цените на суровините и развитието на валутния курс, а също така и високият размер на неизползвания капацитет в икономиката."Всичко друго им е криво, ама всичко но не и застаряващото население и намаляващия брой семейни двойки - основните генератори на потреблението на дребно ...нейсе ...сега ще се качат цените на самобръсначките за вурстове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
И закопаването на Европа също върви по план.Да видим кое от двете е по-голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още