IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: ЕЦБ готви пакет от стимулиращи мерки

Понижаването на основната лихва през юни е малко или много гарантирано, смята източник на агенцията

21:18 | 14.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ройтерс: ЕЦБ готви пакет от стимулиращи мерки

ЕЦБ подготвя пакет от потенциални политики за юнското си заседание, включително сваляне на основните си лихви и целеви мерки в подкрепа на кредитирането на малки и средни предприятия (МСП), разкрива Ройтерс.

Петима души, запознати с плановете, споделят пред агенцията, че лихвата на централната банка по депозитите на банките ще стане негативна за първи път. 

Пакетът предлага известни стимули за икономиката на еврозоната, но не оправдава очакванията за мащабна програма за количествени улеснения (QE), с която да се влее ликвидност чрез изкупуване на активи.

Понижаването на основната лихва на ЕЦБ през юни е малко или много гарантирано, смята един от източниците. Изпращането на лихвата по депозитите на негативна територия пък ще понижи курса на еврото, посочва друг. ЕЦБ обаче не е изчислявала с колко ще поевтинее еврото и няма целеви курс.

Двамата говорят за понижение на основните лихви на ЕЦБ с 0,1-0,2 процентни пункта. Понастоящем основната рефинансираща лихва на банката е 0,25%, а тази по депозитите е 0%.

ЕЦБ е притеснена от силното евро и ниската инфлация, която на ниво от 0,7% годишно е далеч от целта на банката за малко под 2%. Централната банка е обезпокоена и от слабото кредитиране за МСП.

Ако реши да намали лихвите, ЕЦБ ще предприеме и целева операция за дългосрочно финансиране на банките или ще обяви програма за изкупуване на ценни книжа, обезпечени с обединени заеми за МСП.

Условието за дългосрочното финансиране ще е осезаемо увеличение на кредитите за МСП. Операцията дори може да е по-дълга от тригодишните заеми, които ЕЦБ отпусна на банките в края на 2011 и началото на 2012 г., за да предотврати кредитна криза.

Идеята за алтернативната операция за покупка на ценни книжа, обезпечени със заеми за МСП, цели изграждането на пазар на такива книжа, който да е достатъчно голям и ликвиден, за да подпомага кредитирането на МСП.

Осъществяването на тази идея обаче ще отнеме време, поради което тя може да не бъде обявена през юни, изтъква един от източниците.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
avramcho
преди 9 години
RE:Понижаването на основната лихва през юни е малко или много гарантирано, смята източник на агенцията**************************************да се чете: Понижаването на основната лихва през юни е 101 % гарантирано!.......Така се регулират пазарите , чрез лихвите Обезценката на депозитите ще Принуди Депозитарите да Купуват..иначе Инфлацията ще им съсипе покупателната способност на парите.а и Депозитарите имат "чужди" пари-трябва да им се вземат обратно , след като свършиха "работата"Кредитни балони,Депозитни балони...така е устроен света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
lyusien
преди 9 години
Дано не си останат само заклинания думите на Марио Драги Тои загуби твърде много време но както се казва- По добре късно отколкото никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
EUR/USD = 0.9 за поне 10 години за да се излезе веднъж завинаги от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
studioaa
преди 9 години
Късно е либе за китка както казва другаря Станишев. ЕЦБ закъсня с мерките поне с 5 години, не с 5 дни или 5 месеца. Драги и Меркел ще останат в историята, като хората съсипали ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още