IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas е близо до споразумение с щатските власти за глоба до 9 млрд. долара

Банката бе заподозряна, че в продължение на години е нарушавала санкциите на САЩ срещу Иран, Куба и Судан

09:28 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BNP Paribas е близо до споразумение с щатските власти за глоба до 9 млрд. долара

В спора за евентуални нарушения на американски санкции от страна на BNP Paribas американските власти очевидно са пред постигане на споразумение с френската банка. Двете страни са се договорили принципно за плащането на 8 до 9 млрд. долара от BNP, за да се разреши спорът, пише Wall Street Journal, позовавайки се на лица, запознати с разследването. Банката е заподозряна, че е нарушавала в продължение на години американските санкции в сделки със страни като Иран, Куба и Судан.

Като цяло американските власти разследват повече от 100 милиарда долара от сделки на френската банка. Подозренията обаче са фокусирани върху 30 млрд. долара, които според следователите са умишлено скрити, за да се избегне откриването им от американските правоприлагащи органи. 

В по-голямата част от тези сделки участва Судан, макар че BNP също е улеснила такива трансфери за Иран и други санкционирани страни. Повечето от суданските трансакции са свързани с нефтени сделки, твърдят източниците на WSJ.

Спорът влоши отношенията между Париж и Вашингтон. В писмо до Обама френският президент Франсоа Оланд нарече глобата „непропорционална“. Затова той пледира за „разумен“ подход в случая.

Американските власти „трябва да са напълно наясно с всичко, което е заложено на карта от една санкция, която ще бъде не само несправедлива, но и несъразмерна и с последици отвъд една френска банка. Други банки биха могли да станат също цели на подобни глоби, да бъдат подложени на риск, на съмнения, и така да възникнат подозрения за стабилността на финансовата система на Европа", заяви по време на пресконференция в рамките на срещата на Г7 в Брюксел Оланд.

По-рано и членове на френския кабинет разкритикуваха заплахата от наказание за най-голямата френска банка като „преувеличена мярка“. Външният министър Лоран Фабиюс нарече рекордната глоба за европейска банка „неуместна и несправедлива“.

„Общата сума, циркулираща в медиите, не е оправдана по наше мнение“, заяви финансовият министър Мишел Сапен.„Това би могло да засегне водените преговори по споразумение за свободна търговия", посочва министърът. Сапен допълва, че определен брой служители на банката, замесени в трансакциите, които са обект на разследване в САЩ, са били уволнени.

Преди няколко седмици главният оперативен директор на френската банка Жорж Шодрон дьо Кюрсе пожела да напусне поста си само няколко месеца преди да се пенсионира, съобщиха от кредитора. Щатски регулаторен орган е поискал от BNP Paribas да освободи Шодрон дьо Кюрсе, както и други директори, като част от предложението за разрешаване на съдебния спор, твърдят анонимните лица.

Като част от сделката банката планира да обяви напускането на повече от 30 служители, като отговори на исканията на Министерството на финансовите услуги за наказание на физически лица, твърдят хора, близки до преговорите. По-голямата част от тези мениджъри вече са напуснали банката, добавят те.

Причината за разследванията и евентуалната глоба са евентуални нарушения от страна на BNP Paribas срещу санкциите за Иран, които САЩ искаха да наложат на Ислямската република в годините на ядрения спор. Други финансови институции, като например Deutsche Bank, също се разследват в това отношение. Няколко институции вече са приели глобите, включително Standard Chartered от Великобритания.

През миналата година банката отчете нетна печалба от 4,83 милиарда евро (6,6 милиарда долара). Кредиторът задели провизии за 798 млн. евро срещу възможни санкции заради нарушаване на американското законодателство, с които да плати обезщетения на засегнати страни.

Още по темата вижте в материала на Bloomberg:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още