IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите разкрития за шпионаж помрачават любовта на Меркел към САЩ

Ако възмущението в Германия продължи да расте, канцлерът ще остави настрана своите лични пристрастия за сметка на политическите нужди

16:30 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел се счита за&nbsp;близък приятел на Америка. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Меркел се счита за близък приятел на Америка. Снимка: архив Ройтерс

 

По време на предизборната кампания през миналата година Меркел се възпротиви, за разлика от своите опоненти, на изкушението да печели гласове с антиамерикански лозунги. По време на посещението си във Вашингтон през април тя обеща да подкрепи режима на санкции на САЩ срещу Русия, макар че това не се харесва на мнозина избиратели и на родните предприемачи.

И това обаче не е всичко - в продължение на месеци тя рекламира трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, накратко TTIP, между САЩ и Европейския съюз. Споразумението за свободна търговия е много добре прието сред американските компании, но редица германци се страхуват, че в края на краищата ще ерозират действащите стандарти за защита на потребителите.

Въпреки това канцлерът следи много отблизо общественото мнение.

Така например след ядрената авария във Фукушима през 2011 г. тя преобърна за една нощ предишната си позиция  и даде старт на поетапното спиране на ползването на ядрена енергия в Германия. След европейските избори Меркел първоначално се възпротиви на това бившият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер да бъде издигнат за кандидат за нов председател на Европейската комисия. Въпреки това, след остри критики от страна на пресата, тя се втурна да го подкрепи.

Журналистът Хуго Мюлер-Фог, който следи кариерата на Меркел от повече от 20 години и отразява дейността на кацлерството, твърди, че канцлерът е много по-проамерикански настоен от средностатистическия германец.

Нейната симпатия към Съединените щати има корени от младостта ѝ в ГДР. Но ако възмущението продължава да расте, то тогава Меркел ще остави настрана своите лични предпочитания за сметка на политическите нужди. „Ако все повече хора започнат да гледат с критика на Съединените щати, тя няма да остане „самотен воин“ в прослава на САЩ", казва Мюлер-Фог. "Тя има много добро чувство към обществените настроения".

Скептицизмът към партньора отвъд Океана минава през всички партийни линии. Около три четвърти от избирателите на християндемократическия съюз на Меркел описват Съединените щати като "властолюбиви", показва проучване на Infratest Dimap от миналата седмица. Сред избирателите на социалдемократическата партия настроението изглежда почти същото. Само 31% от християндемократите обаче считат, че Съединените щати заслужават доверие, а този дял сред под поддръжниците на лявата партия е едва 17%.

Опозицията има своя шанс. Все по-силни стават призивите Меркел да замрази преговорите по споразумението за свободна търговия и да предостави защита на разобличителя Едуард Сноудън в Германия.

„Общественото мнение изглежда сега се намира в повратна точка", казва Константин фон Ноц, заместник-председател на групата на Зелените в Бундестага. "В определен момент всичко това може да лепне петно върху Меркел и управлението ѝ", добавя той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още