fallback

Проблем с най-голямата португалска банка засегна периферните пазари в Европа

Лисабонският индекс PSI 20 удари 9-месечно дъно въпреки блокирането на търговията с книжата на Banco Espirito Santo

16:33 | 10.07.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Опасенията за състоянието на една от най-големите банки в Португалия предизвикаха разпродажби на европейските фондови пазари в четвъртък, покачвайки рязко разходите по финансирането на правителството в Лисабон, съобщава Financial Times.

Листнатите на борсата в Лисабон акции на Banco Espirito Santo (BES) поевтиняха с над 17 на сто до най-ниското си равнище в последната година. Впоследствие португалският регулатор CMVM спря търговията с книжата в очакване на официално изявление от страна на кредитора.

Водещият борсов измерител в страната PSI 20 спада с 4,08% до 9-месечното дъно от 6 111,43 пункта. Понижения се наблюдават при 19 от 20-те компонента в състава на индекса.

Същевременно резки спадове се наблюдават и в други от капиталовите пазари в периферията на еврозоната. В Милано FTSE MIB изтрива 2,59% до 20 344 пункта, докато в Испания IBEX 35 e надолу с 2,96% дo 10 428,50 пункта.

Espirito Santo Financial Group (ESFG), която притежава 25 на сто от BES – най-голямата банка в Португалия по активи, заяви, че спира търговията с акциите на дружество поради "текущи материални затруднения".

Meждувременно и една испанска банка прекрати продажбата на свои облигации. Banco Popular Español планираше да издаде условно конвертируеми книжа, или т.нар. СoСo (Сontingent Сonvertible). Дружеството планираше да набере най-малко 500 млн. евро, но бурната ситуация на финансовите пазари принуди испанския заемодател да блокира сделката.

Говорител на Banco Popular посочи, че пласирането на СоСо е било отложено "поради пазарните условия".

"Banco Espirito Santo е най-важното събитие в момента, което се отразява на европейските акции. Инвеститорите изоставят акциите и облигациите на португалския заемодател", каза Питър Гарнри от Saxo Bank.

"Събитието засегна европейските пазари като торпедо и възобнови мрачните инвеститорски кошмари за Европа", допълни той.

По думите на Aнтонио Ролдан, анализатор от Eurasia Group, разпродажбите изглежда са предизвикани от несигурността за това доколко BES ще засегне бъдещето на ESFG.

Според него BES е в "сравнително здравословна позиция", като притежава адекватни буфери за трудностите, влияещи на нефинансовите активи на ESFG.

Новината за ситуацията с BES покачи рязко разходите за финансиране на португалското правителство. Доходността по 5-годишните бонове се покачи с 157 базисни пункта, достигайки равнище пот 2,636%.

Междувременно в Гърция продажбата на 3-годишни облигации, които трябваше да бъде финализирана в четвъртък, бе временно блокирана. Властите в Атина планираха да наберат 2,6 млрд. евро въпреки относително високата очаквана доходност между 3,5 на сто и 3,625%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още