fallback

Инвеститорите в Bank of Cyprus разпродават дяловете си

Клиентите са изключително разочаровани, тъй като не знаят колко дълго ограниченията ще продължат, посочиха експерти

09:40 | 14.07.14 г.

Клиентите на Bank of Cyprus, чиито депозити бяха иззети като част от извънредния ход за спасение на финансовата система на островната страна, понижават загубите си и продават дяловете си в кредитора на по-ниска от пазарната стойност, предава Financial Times (FT).

През 2013 г. хиляди вложители, инвестирали средствата си в Bank of Cyprus, включително и много британци и руснаци, пожелаха да станат акционери в заемодателя, след като депозитите им преляха в собствения капитал на дружеството като част от противоречивия план за спешна помощ на стойност 10 млрд евро.

47,5% от вложените средства над гарантирания от държавата депозит от 100 000 евро се превърнаха в собствен капитал на банката.

След неочаквания за пазарите ход повече от една трета от средствата попаднаха в 6-, 9- и 12-месечни сметки. Същевременно акциите на Bank of Cyprus бяха извадени от търговия на фондовите борси в Никозия и Атина.

Според експертите от базираното в Лондон дружество Éxito Capital Internationa Бен Розенбергер и Мишел Дел Бо, които преди това бяха ангажирани с продажбата на Lehman Brothers, продавачите досега са предимно международни клиенти, които искат да изтеглят вложенията си от острова чрез продажба на депозити и акции.

"При разговора ми с клиентите те бяха изключително разочаровани", посочи Розенбергер. "Не е ясно колко дълго ограниченията ще продължат", допълни той.

В резултат на спасителния план средиземноморският остров въведе най-строгите капиталови контроли, наложени някога в страна членка на Европейския съюз. Сред рестрикциите попаднаха ограничаване на теглянията до 300 евро и невъзможност за изнасяне на повече от 3 000 евро от острова.

Същевременно по думите на базирани в Никозия банкери и адвокати расте броят на акционерите и вложителите в Bank of Cyprus. Интересът се е засилил след новината, че кредиторът планира да набере от пазара капитал на стойност поне 1 млрд. евро преди банковите стрес тестове в еврозоната.

"Руските акционери, в частност, не са щастливи... Те изразиха загриженост относно въздействието на разводняването върху техните дялове и някои от тях вече търсят алтернативни решения", отбеляза пред FT базиран в Никозия банкер.

Руски и украински компании, които съхраняват средства в Кипър, се радваха на комфорта да се превърнат в най-големите акционери на банката с комбиниран дял от над 30 на сто, след като техните депозити бяха превърнати в собствен капитал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още