IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Cyprus планира увеличение на капитала

Централната банка на Кипър постави ултиматум на ръководството на банката да намери 1 млрд. евро до 8 август

13:38 | 05.07.14 г.
Bank of Cyprus планира увеличение на капитала

Bank of Cyprus се очаква да е следващият кредитор от периферията на еврозоната, който ще емитира акции, след като бордът на директорите обяви, че проучва интереса на инвеститорите към участие в евентуално увеличение на капитала, съобщава FT.

Изданието припомня, че новият шеф на Централната банка в Кипър Кристала Георгаджи изпрати писмо до борда на директорите на банката, в който преобладават руснаци, и даде ултиматум ръководството на финансовата институция да излезе бързо с план за набирането на 1 млрд. евро до 8 август.

Бордът на банката се срещна вчера. След срещата членовете му заявяват, че “увеличението на капитала ще .ускори изпълнението на плана за преструктуриране на групата и ще засили финансите и”.

В увеличението на капитала на банката ще могат да участват и акционерите.

Банките от еврозоната набраха над 45 млрд. долара през тази година в навечерието на обявяването на резултатите от последните стрес тестове на Европейската централна банка (ЕЦБ), припомня изданието.

Апетитът на инвеститорите за по-рискови вложения се увеличава. Много от тях залагат на потенциалното бързо икономическо възстановяване на Кипър, което се подчертава от завръщането на страната на международните капиталови пазари с продажбата на 5-годишни държавни облигации за 750 млн. евро.

След завършването на процедурата по увеличение на капитала Bank of Cyprus планира да се делистне от борсата.

Същевременно клиентите на банката продължават да теглят парите си, след като бяха вдигнати ограниченията за контрол на капиталите. Общият обем на депозитите на банката се сви от 15 млрд. евро до 14,1 млрд. евро през първото тримесечие на годината, сочат данните на Централната банка на Кипър.

Необслужваните заеми същевременно са за 12,8 млрд. евро и бяха прехвърлени във вътрешна “лоша банка”, за да бъдат отписани, преструктурирани или продадени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още