IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Bank of Cyprus разпродават дяловете си

Клиентите са изключително разочаровани, тъй като не знаят колко дълго ограниченията ще продължат, посочиха експерти

09:40 | 14.07.14 г.
Инвеститорите в Bank of Cyprus разпродават дяловете си

Клиентите на Bank of Cyprus, чиито депозити бяха иззети като част от извънредния ход за спасение на финансовата система на островната страна, понижават загубите си и продават дяловете си в кредитора на по-ниска от пазарната стойност, предава Financial Times (FT).

През 2013 г. хиляди вложители, инвестирали средствата си в Bank of Cyprus, включително и много британци и руснаци, пожелаха да станат акционери в заемодателя, след като депозитите им преляха в собствения капитал на дружеството като част от противоречивия план за спешна помощ на стойност 10 млрд евро.

47,5% от вложените средства над гарантирания от държавата депозит от 100 000 евро се превърнаха в собствен капитал на банката.

След неочаквания за пазарите ход повече от една трета от средствата попаднаха в 6-, 9- и 12-месечни сметки. Същевременно акциите на Bank of Cyprus бяха извадени от търговия на фондовите борси в Никозия и Атина.

Според експертите от базираното в Лондон дружество Éxito Capital Internationa Бен Розенбергер и Мишел Дел Бо, които преди това бяха ангажирани с продажбата на Lehman Brothers, продавачите досега са предимно международни клиенти, които искат да изтеглят вложенията си от острова чрез продажба на депозити и акции.

"При разговора ми с клиентите те бяха изключително разочаровани", посочи Розенбергер. "Не е ясно колко дълго ограниченията ще продължат", допълни той.

В резултат на спасителния план средиземноморският остров въведе най-строгите капиталови контроли, наложени някога в страна членка на Европейския съюз. Сред рестрикциите попаднаха ограничаване на теглянията до 300 евро и невъзможност за изнасяне на повече от 3 000 евро от острова.

Същевременно по думите на базирани в Никозия банкери и адвокати расте броят на акционерите и вложителите в Bank of Cyprus. Интересът се е засилил след новината, че кредиторът планира да набере от пазара капитал на стойност поне 1 млрд. евро преди банковите стрес тестове в еврозоната.

"Руските акционери, в частност, не са щастливи... Те изразиха загриженост относно въздействието на разводняването върху техните дялове и някои от тях вече търсят алтернативни решения", отбеляза пред FT базиран в Никозия банкер.

Руски и украински компании, които съхраняват средства в Кипър, се радваха на комфорта да се превърнат в най-големите акционери на банката с комбиниран дял от над 30 на сто, след като техните депозити бяха превърнати в собствен капитал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още