IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер ще се бори за европейски енергиен съюз

„Почитател съм на социалната пазарна икономика - благоденствие за всички“, заяви вероятният бъдещ председател на ЕК

12:56 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнкер: &quot;В ЕС днес може да бъде създадена 29-а държава - на безработните, които наброяват 25 милиона души&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнкер: "В ЕС днес може да бъде създадена 29-а държава - на безработните, които наброяват 25 милиона души". Снимка: Ройтерс

Кандидатът обеща да не бъдат предприемани промени в правилата за свободно движение в ЕС и настоя за спазването им да се грижат националните власти. Юнкер заяви, че е необходима борба със социалния дъмпинг. Той съобщи, че ще предложи еврокомисар по основните права.

Юнкер заяви, че в ЕС днес може да бъде създадена 29-а държава - на безработните, които наброяват 25 милиона души, както и на отхвърлените, пречещите, изоставените.

Нуждаем се от вложения в инфраструктура - в интернет, транспорта, реиндустриализация, в изследователската дейност, във възобновяемите източници на енергия. Инвестициите са най-добрият съюзник на безработните. Границата за определението "млади хора" трябва да бъде променена от 25 на 30 години, поясни Юнкер.

Нашата задача са големите проблеми, не може ЕС да взима отношение по всеки проблем, посочи той. Юнкер призова на национална почва европейските политици да не се отричат решенията, приети от самите тях в Брюксел. Никога повече не казвайте, че в Съвета на ЕС сте спечелили победа, а другите са загубили. Печелим и губим заедно в Европа, обобщи той.

„Европа загуби конкурентоспособност, защото спря. Необходими са реформи; онзи, който не предприема рискове, рискува най-много. Икономиката обслужва хората, а не обратното. Правилата на единния пазар не могат да бъдат по-високо от обществените нужди. Почитател съм на социалната пазарна икономика - благоденствие за всички. Досега се провали стремежът за печалба на всяка цена, социалната пазарна икономика не се е провалила“, коментира Юнкер.

Той уточни, че кризата не е свършила и тя не е била икономическа, а на задълженията. „Поправихме горящия самолет в полет“, заяви Юнкер по повод усилията за овладяване на проблемите в еврозоната. Той призова за по-пълноценно използване на възможностите на новите технологии. Таксите за роуминг трябва да изчезнат и ще изчезнат, заяви Юнкер.

По неговите думи украинската криза е показала, че ЕС има нужда от европейски енергиен съюз. Трябва да разнообразим източниците си на енергия, да свържем мрежите си и да намалим зависимостта си от някои външни доставчици, посочи Юнкер.

Той обеща борба с прането на пари и избягването на плащането на данъци.

По повод подготвяното подписване на търговско споразумение със САЩ Юнкер заяви, че това не може да стане на всяка цена, включително по отношение на защитата на личните данни.

Кандидатът призова да се мисли за законната миграция в ЕС и за по-добра охрана на външните граници, както и за повече солидарност, защото това е общоевропейски проблем.

Юнкер заяви, че бъдещият върховен представител по външната политика и сигурността не трябва да бъде спиран от външните министри на ЕС. Онзи, който ще поеме тази функция, ще има много широка сфера на дейност. Трябва да развием европейската система за отбрана, но не в противовес на НАТО, поясни Юнкер.

От днешна гледна точка е немислимо до 2019 г. държавите, кандидатстващи за ЕС, да отговорят на всички изисквания. Западните Балкани се нуждаят от европейска перспектива, за да не заговорят отново оръжията, заяви Юнкер, цитиран от БТА.

Още новини за ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още