IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер ще се бори за европейски енергиен съюз

„Почитател съм на социалната пазарна икономика - благоденствие за всички“, заяви вероятният бъдещ председател на ЕК

12:56 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнкер: &quot;В ЕС днес може да бъде създадена 29-а държава - на безработните, които наброяват 25 милиона души&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнкер: "В ЕС днес може да бъде създадена 29-а държава - на безработните, които наброяват 25 милиона души". Снимка: Ройтерс

Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер (59 г.) заяви пред Европейския парламент, че би работил за по-прагматичен ЕС, с по-малко бюрокрация и по-близо до хората.

В следващите години трябва да отговорим на очакванията и мечтите на европейците, пропастта между гражданите и институциите в ЕС се увеличава. Трябва да изберем прагматизма за метод, заяви Юнкер.

Той обеща следващата ЕК да бъде много политическа, да работи в тясна връзка с ЕП, а председателят й, макар и номиниран от Европейския съвет, да не бъде негов секретар. Юнкер пое ангажимент да направи регистъра на лобистите в ЕС общодостъпен и задължителен. 

Юнкер призова да бъде приета инвестиционна програма на стойност 300 млрд. евро за съживяване на европейската икономика, създаване на работни места за младите хора и стимулиране на растежа през идните три години.

Парите трябва да дойдат от вече съществуващи бюджетни ресурси, от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и от частния сектор, без да се променят строгите правила на Европейския съюз за бюджетния дефицит и намаляване на държавните дългове, заяви пред Европейския парламент Юнкер, цитиран от Ройтерс.

"Имаме нужда от реиндустриализация на Европа", заяви бившият премиер на Люксембург, обещавайки за февруари 2015 г. работна програма, насочена към инвестиции в енергетиката, транспорта, широколентовия интернет и промишлените клъстери. Юнкер заяви също така, че ще работи за въвеждане на минимално социално възнаграждение във всяка страна членка на ЕС.

Европейската икономика трябва отново да стане конкурентоспособна, отбеляза Юнкер. "Изостанали сме. Европа има нужда от широка програма за реформи", каза той, предлагайки план от десет точки за стимулиране на икономическия растеж и създаване на нови работни места.

Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още