IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският енергиен съюз е сред приоритетите на Юнкер

Номинираният за председател на ЕК предлага да се сложи пауза на разширяването на ЕС, за да се интегрират приетите след 2004 г. нови членки

08:17 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейският енергиен съюз е сред приоритетите на Юнкер

Европейският енергиен съюз, политиките за растеж и работни места, търговското споразумение със САЩ и реформата на паричния съюз са сред приоритетите на номинирания за председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Приоритетите на Юнкер са публикувани на сайта му.

„Аз искам да реформирам и реорганизирам енергийната политика на Европа в един нов Европейски енергиен съюз. Необходимо ни е да обединим ресурсите си, да свържем нашите инфраструктури и да обединим силите си за водене на преговори с трети страни. Трябва да разнообразим енергийните си източници и да намалим енергийната зависимост на няколко от нашите държави членки“, се посочва в програмата на бившия премиер на Люксембург, който в петък беше номиниран от лидерите на Европейския съюз (ЕС) за най-високия пост в общността.

„Искам да запазим европейския енергиен пазар отворен за нашите съседи. Въпреки това, ако цената на енергията по източното направление стане прекалено висока в търговски или в политически план, Европа би следвало да бъде в състояние да премине много бързо към други канали за доставка“, подчертава Жан-Клод Юнкер.

„За нас е важно да можем да обърнем енергийните потоци, когато се налага. А трябва да засилим и дела на възобновяемите енергийни източници на нашия континент. Това не е само въпрос на отговорна политика по отношение на изменението на климата. В същото време то е и императив пред индустриалната политика, ако все още искаме да разполагаме с енергия на достъпни цени в средносрочен план. Ето защо искам Енергийният съюз на Европа да се превърне в номер едно в света в областта на възобновяемите енергийни източници“, подчертава той.

Юнкер предлага също така да бъде създаден единен цифров пазар за потребителите и бизнеса. "За да го направим, ще трябва да имаме смелостта да съборим националните бариери в регулирането на далекосъобщенията, в авторското право и законодателството в областта на защитата на данните, в управлението на радиовълните и в конкурентното право“, посочва номинираният за председател на ЕК.

„Ако го направим, ние ще можем да гарантираме на европейските граждани, че скоро ще могат да използват своите мобилни телефони в цяла Европа, без да се налага да плащат такси за роуминг. Ще гарантираме, че потребителите ще имат достъп до музика, филми и спортни събития на своите електронни устройства, където и да се намират в Европа и независимо от границите. Така ще осигурим допълнителен растеж на стойност 500 млрд. евро в Европа в рамките на мандата на следващата Комисия, създавайки стотици хиляди нови работни места и по-жизнеспособно общество, основано на знанието“, посочва политикът.

Юнкер обещава също така Еврокомисията да преговаря за разумно и балансирано търговско споразумение със САЩ. „Анахронизъм е през 21-ви век европейците и американците все още взаимно да налагат мита върху продуктите си. Тези мита трябва да бъдат бързо и напълно премахнати. Вярвам също така, че можем да направим значителна крачка напред в признаването на продуктовите ни стандарти, или в работата за постигане на трансатлантически стандарти“, посочва се в програмата му.

Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още