IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският енергиен съюз е сред приоритетите на Юнкер

Номинираният за председател на ЕК предлага да се сложи пауза на разширяването на ЕС, за да се интегрират приетите след 2004 г. нови членки

08:17 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейският енергиен съюз е сред приоритетите на Юнкер

Юнкер подчертава, че трябва да се засили и практическото съдействие, предоставяно от Европейската служба за подкрепа на търсещите убежище. Задачата на агенцията е да облекчава държави-членки, изложени на „особен натиск“. Според политикът в момента има нужда от по-задълбочена оценка на риска, специализирани обучения за служителите по даване на убежище във всички държави-членки, охраняващи външни граници на Съюза, както и работа на правителствата в по-тясно сътрудничество с Европейската служба за подкрепа на търсещите убежище.

Юнкер подчертава и необходимостта от засилване на сътрудничеството с трети страни, особено тези в Северна Африка. "Никой не желае да напуска родината си, освен ако политическата или икономическа ситуация не го застави да се премести другаде. Ето защо европейските партньорства със страните от Северна Африка за укрепване на демокрацията и плурализма, върховенството на закона, религиозните свободи и в подкрепа на изграждането на стабилни икономики са най-добрата инвестиция, която бихме могли да направим, за да се справим с предизвикателството на имиграцията", посочва той.

В програмата си той подчертава и необходимостта от политическа решимост по отношение на легалната миграция. „Ние ще сме в състояние да се справим с имиграцията само ако Европа възприеме една разумна политика, позволяваща на мигрантите да навлизат в Европа легално и контролирано, а не тайно или прекосявайки Средиземно море с несигурни гемии, организирани от сенчести трафиканти на хора“, посочва Юнкер.

Според него организирането на легална миграция е от интерес и за самата Европа в дългосрочен план от гледна точка на демографските тенденции. Юнкер посочва, че до 2060 г. икономически активното население на ЕС ще намалее с над 10%, или с около 50 милиона, а пенсионерите ще се увеличат от 17.1% на 30%, т.е. от 84.6 милиона на 151.5 милиона. „Тази тенденция поставя под реална заплаха икономическата производителност на ЕС, защото скоро на всеки двама работещи граждани ще се пада по един над 65 години, вместо на всеки четирима, както е днес“, посочва политикът.

Той подчертава, че ЕС трябва да намери кой да замени пенсионерите на пазара на труда, както и да се запълнят новите работни места, създавани заради все по-нарастващия брой възрастни хора, особено в сектора на социалните грижи.

Според него е необходимо да се разработи обща политика по легалната миграция, за да посрещне Европа увеличаващото се търсене на таланти и способности, като въведената през 2012 г. Синя карта е стъпка в тази посока, смята той.

Юнкер подчертава, че е необходимо да се подсигурят европейските граници, за да се овладее неконтролирания приток на нелегални мигранти. Според него е необходимо да се засили оперативния капацитет на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки – FRONTEX.
Като „добро начало“ той определя годишен бюджет на агенцията от 90 млн. евро и призовава за обединяване на повече ресурси на държавите от ЕС за засилване на дейността на агенцията.

Що се отнася до външнополитическия аспект, Юнкер предлага да се сложи пауза на разширяването на ЕС, за да се интегрират новоприсъединилите се през последните 10 години 13 държави членки. Той обещава процесът по преговорите с кандидатите за членство да продължи, както и да се запази европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, но подчертава, че през следващите пет години нови държави в ЕС няма да бъдат приемани. „Що се отнася до Турция, тя очевидно е далеч от членството в ЕС. Едно правителство, което блокира Twitter, със сигурност не е“, посочва номинираният за председател на ЕК.

Юнкер предлага още постоянно структурирано сътрудничество в сферата на отбраната и призовава върховния представител да започне да действа като истински европейски външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още