IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин предлага дял от голямо петролно находище на своите „китайски приятели“

Роснефт може да предложи до 49% от акциите в проекта Ванкор на китайски енергийни гиганти за 4-5 млрд. долара

11:00 | 02.09.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин предлага дял от голямо петролно находище на своите „китайски приятели“

Най-големите китайски енергийни компании ще извлекат ползи от вчерашната оферта на руския президент Владимир Путин. На своите „китайски приятели“ той предложи за продажба дял от второто по големина петролно находище в Русия, пише Bloomberg.

Путин отправи предложението по време на срещата си с вицепремиера на Китай Джан Гаоли в близост до град Якутск, Източен Сибир. През второто тримесечие най-голямата руска петролна компания Роснефт е произвела близо 440 хил. барела на ден от находището Ванкор. Количеството се равнява на 4% от дневното търсене на китайците.

Роснефт може да предложи до 49% от акциите в проекта Ванкор на Китай за 4-5 млрд. долара, изчислява анализаторът в Sberbank Investment Research Валери Нестеров. Ванкор е второто по големина петролно находище в Русия, с близо 500 млн. метрични тона възстановими резерви.

„Възможността за китайските петролни компании от ранга на Sinopec и PetroChina за навлизане в Русия е огромна“, коментира анализаторът в CLSA Ltd. Саймън Пауъл. Той коментира евентуалния добив и производство на горива. „PetroChina и Sinopec имат доста свободни парични средства, а възможността е отвъд границата.“

PetroChina Co. е публичното подразделение на най-големия производител на петрол и газ в Китай - China National Petroleum Corp. Sinopec, или China Petroleum & Chemical Corp., пък е публичното поделение на China Petrochemical Corp.

През май CNPC подписа сделка с рускатa Газпром за внос на до 30 млрд. куб. метра газ годишно за следващите 30 години, считано от 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
По-скоро си подсигурява тила.Не виждате ли какво става пред западната "вратата" към Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
abdul
преди 9 години
хахаха, направо гениален. Скоро източна русия ще стане западна китайска провинция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 9 години
Иронията е пълна - направо гениален ход :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Много добър ход на Путин.Това е най-добрия начин да накара американските, британските и европейските енергийни компании горчиво да съжаляват за икономическите санкции срещу Русия. Адмирации!Обаче продължава да иска долари вместо да продава срещу юани или рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 15
Pyramid
преди 9 години
Сделката е стратегическа, прочее: Бидейки в играта, Китай отблизо ще разбере, кога папото свършва и ще се усети, че няма такъв интерес да навлиза на руска територия.Путин, оказва се, мисли не с деситена хода напред, а поне с десетилетие. Умен мъж, правилен. Ако ще и диктатор да е. В България си въдим само дребни тарикати...И - дотук с просперитета. хА честИто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 12
Sokratus
преди 9 години
Началото на превземането на Сибир от Китай! За разлика от западните компании Китай няма скрупули и ще изгони Русия от находищата, само им трябва повод!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още