IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансово-политическият апел на Драги към еврозоната крие опасност

Финансистът може би губи доверието си в способността на валутната зона да поддържа съюз на стабилността

11:32 | 02.09.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Две загубени години в Италия и Франция

По онова време новоизбраният френски президент Франсоа Оланд току-що обяви, че ще приложи изискваното от лявото крило на неговата партия, но много критикувано обещание за по-високи данъци и по-ниска възраст за пенсиониране. В резултат на този курс Оланд намали доверието към Париж, унищожи възхода на икономиката и подкара безработицата към рекордното ниво от 10,3% през юли.

През януари тази година Оланд призна грешката си и отново насочи вниманието към политиката на реформи. Но едва през последната седмица той успя да завърши своя обрат, като прогони противниците на реформите от кабинета. Така той проспа цели две години.

В Италия се случи същото, пише WSJ. През юли 2012 г. тогавашният министър-председател Марио Монти след шестмесечни болезнени преговори успя да се договори с парламента за една разводнена реформа на пазара на труда. Но трудната битка му струваше политически капитал. Неговото правителство наистина остана още девет месеца на власт, но Монти вече не се опита да наложи по-нататъшни важни реформи.

Неговият наследник Енрико Лета се опита в продължение на девет месеца напразно да започне избирателна реформа, докато италианската икономика изпадна в застой. През тази година той бе заменен от Матео Ренци, който също пет месеца след встъпването си в длъжност все още опитва да наложи политически реформи.

Наскоро Ренци обяви голям пакет от икономически реформи. Но цената на двете загубени години и в Италия сега е огромна.

Резултатът е, че еврозоната днес не е в по-добра позиция, отколкото преди две години, за да се смекчи един евентуален голям шок. А точно сега такъв шок заплашва зоната заради геополитическите напрежения по източната и южната граници. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт е по-високо, отколкото преди две години, равнището на безработицата в еврозоната е в застой в сравнение с миналата година и е налице реален риск от дефлация.

Липсата на растеж в Германия, Франция и Италия - трите най-големи икономики в паричния съюз – пречи на растежа на цялата еврозона. И няма големи признаци на подобрение в реформиращите се страни като Испания, Португалия и Ирландия.

Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
rmarkov
преди 9 години
Ха, може пък да му е дошъл акълът на Марио! Все пак е слушал Мозлър на тази конференция през 2011 г. относно Икономиката на меката валута. http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/07/mmt.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
..просто ще си върнат марката и казват чао на всички евро-***...---------Добре и по твоя оценка, колко евро-пазари ще загубят като върнат марката? Щото вече , един не-малък пазар като руския отива на отписване ... да не се наложи голяма част от това каквото произвеждат, да си го потребяват сами? Ако сметките им излизат не разбирам, какво чакат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
като се има в предвид колко атомни централи има в "новорусия" май скоро ще има "инцидент" подобно на сваления самолет , но последствията може да се окажат непоправими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Москва и Пекин са също могъщ цербер и май ще заповядат обратното на Брюксел и Вашингтон...резултатът явно ще е 3-та световна и то никак няма да е студена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
от край време си е така, прогресът е за сметка на експлоатираните и не мисля че това някога ще се промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
george_tn
преди 9 години
...и защо смяташ, че немската икономика не е ***. Зад благовидната дисциплина се крие егоистичен интерес към задълбочаване на неравенството. Та нали изначалната идея на ЕС беше "солидарност между равни", иначе си става империя - с център и периферия(субстрат). Центъра ръководи, привлича млади и умни и цъфти, а периферията беднее, старее и работи за центъра.Та като желае дисциплина на всяка цена нека излезе, само че Германия е страната която най-много държи на ЕС, защото тя вече Е центъра. Все едно древен Рим да се е бил отказал доброволно от провинциите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Нито някой ще ги пита немците, нито Драги има думата. Рязката промяна в позицията му е вслвдствие на получени инструкции от някой, на когото не може да се противоречи. По същия начин и Меркел за една нощ смени позицията си към кризата в Украйна, обърна гръб на Путин и подкара Германия срещу интереса й! Кой е този могъщ цербер, който с императивен тон върти на пръста си европейските лидери, оставам на въображението ви!Външният шок ще се случи съвсем скоро, защото ЕС трябва в ускорени срокове да се слее със своята държава-майка - САЩ! Ако трябва, за целта ще хвърлят над Киев и атомна бомба, ще я припишат на Путин, а после ходи обяснявай като със самолета, че нямаш сестра... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
Немците няма да изтърпят никакви италиано-френски финансови мекотели...ако видят че не могат да ги контролират...просто ще си върнат марката и казват чао на всички евро-***...просто немец без дисциплина не вирее...или еврото ще е желязно или няма да го има изобщо...въпрос на време а не на вероятности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ПИЧ
преди 9 години
Може просто човека да е пиййнал едно хубаво Бургундско вино, позакашлял се е и е дръпнал въпросната реч.Едва ли тона ще да е сменен (нито на паричната, нито на фискалната политика). Вероятно пазарите ще отдадат неговите думи на леко замайване и няма да реагират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още