fallback

ЕК одобри 30 млн. евро за представяне на агропродукти на нови пазари

Това е поредната мярка в отговор на руското ембарго

17:20 | 03.09.14 г.

Европейската комисия одобри допълнително финансиране от 30 млн. евро за промоции на селскостопански продукти на алтернативни пазари. Така средствата по тази програма се увеличават двойно в отговор на руското ембарго. То засяга 4,2 на сто от европейския износ и възлиза на 5 млрд. евро, съобщи комисарят по земеделието Дачиан Чолош, цитиран от БНР.

Той обясни, че засега не може да се говори за най-засегнати страни, защото потърпевши има в почти цяла Европа. 

„Имаме сектори, в които целият износ е насочен към Русия – плодове и зеленчуци, сирена, масло. При плодовете и зеленчуците продукцията, която не се консумира незабавно, е изгубена. И ако определени производители тази година загубят цялата си продукция, догодина ще се изправим пред риск от скок на цените на някои селскостопански стоки“, заяви Чолош.

Той припомни, че Комисията разполага с кризисен резерв и увери, че средствата за вече одобрените защитни мерки ще бъдат възстановявани възможно най-бързо на страните - членки.

Схемите за промоции ще бъдат отворени през 2015 г., става ясно от сайта на ЕК.

Припомняме, че Еврокомисията вече определи бюджет за подпомагане на засегнатите производители на плодове и зеленчуци от 125 млн. евро.

Очаква се да бъдат предприети мерки и за защита на млечния сектор – да се подпомага съхранението на масло и сухо мляко в складове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още