IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 30 млн. евро за представяне на агропродукти на нови пазари

Това е поредната мярка в отговор на руското ембарго

17:20 | 03.09.14 г.
ЕК одобри 30 млн. евро за представяне на агропродукти на нови пазари

Европейската комисия одобри допълнително финансиране от 30 млн. евро за промоции на селскостопански продукти на алтернативни пазари. Така средствата по тази програма се увеличават двойно в отговор на руското ембарго. То засяга 4,2 на сто от европейския износ и възлиза на 5 млрд. евро, съобщи комисарят по земеделието Дачиан Чолош, цитиран от БНР.

Той обясни, че засега не може да се говори за най-засегнати страни, защото потърпевши има в почти цяла Европа. 

„Имаме сектори, в които целият износ е насочен към Русия – плодове и зеленчуци, сирена, масло. При плодовете и зеленчуците продукцията, която не се консумира незабавно, е изгубена. И ако определени производители тази година загубят цялата си продукция, догодина ще се изправим пред риск от скок на цените на някои селскостопански стоки“, заяви Чолош.

Той припомни, че Комисията разполага с кризисен резерв и увери, че средствата за вече одобрените защитни мерки ще бъдат възстановявани възможно най-бързо на страните - членки.

Схемите за промоции ще бъдат отворени през 2015 г., става ясно от сайта на ЕК.

Припомняме, че Еврокомисията вече определи бюджет за подпомагане на засегнатите производители на плодове и зеленчуци от 125 млн. евро.

Очаква се да бъдат предприети мерки и за защита на млечния сектор – да се подпомага съхранението на масло и сухо мляко в складове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още