IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят се мерки в защита на млечния сектор след руското ембарго

Българските производители на сирене и кашкавал също ще могат да се възползват от подпомагането

12:35 | 03.09.14 г. 1
Обмислят се мерки в защита на млечния сектор след руското ембарго

В Европейския съюз се обмислят мерки в защита на млечния сектор, който също като производството на плодове и зеленчуци бе засегнат от руското ембарго за внос на селскостопански продукти от ЕС.

На Еврокомисията ще бъде предложено да издаде четири нови регламента за подкрепа на пазара на млечни продукти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Такова решение са взели Комитетът по Общата организация на селскостопанските пазари към ЕК и Експертната група по хоризонтални въпроси.

Според първите два проекта фермерите ще бъдат подкрепени да складират масло и обезмаслено мляко на прах. Стопаните ще кандидатстват до края на 2014 година за такова подпомагане.

Помощта е 18,93 евро за тон масло за постоянни разходи и 0,28 евро на тон за всеки ден от складирането. За обезмасленото сухо мляко подпомагането е 8,86 евро на тон за постоянни разходи и 0,16 евро на тон за всеки ден от складирането. Помощта ще се отпуска, ако договорът за съхранение на масло и сухо мляко е със срок от 90 до 210 дни.

Следващият регламент удължава срока на публичната интервенция за масло и обезмаслено мляко на прах до 31 декември 2014 г.

С четвърти делегиращ регламент се открива временно частно складиране на определени видове сирена.

Очаква се документите да бъдат публикувани на 5 септември и да влязат в сила още на следващия ден – 6 септември 2014 г.

Българските производители на саламурени сирена и кашкавал ще могат да се възползват от помощта за частно складиране по последния регламент.

Изискванията са сирената и кашкавала да са минали периода на съзряване и минималният размер на партидата да е 1 тон. Преработвателите ще трябва да подадат до края на годината в Разплащателната агенция заявление, а преди това да са сключили и договори за съхранение на сирената със срок от 60 до 210 дни.

Подпомагането се отпуска до изчерпване на общия финансов ресурс за ЕС и се контролира от Разплащателната агенция.

Целта на мерките е да противодействат на  смущенията на пазара след ембаргото. Цените на европейския пазар на мляко и млечни продукти показват, че руската забрана сериозно е засегнала този сектор и той се нуждае от време и помощ, за да се адаптира, уточняват от МЗХ.

Припомняме, че от 1 септември Министерството на земеделието вече събира заявления от фермери, пострадали от ембаргото. Производители на плодове и зеленчуци обаче сигнализираха, че в земеделските служби все още не знаят как да приемат заявленията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
За какъв млечен сектор говорим при положение, че у нас мляко изобщо не се произвежда. Цялото уж българско сирене е произведено от палмово масло или вносно мляко от Германия, Холандия, Полша и Франция. Просто родните мандаджии ще намалят или преустановят производство и проблема ще бъде приключен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още