IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители имат проблеми със заявките за компенсации заради руското ембарго

В земеделските служби нямат инструкции как да приемат заявленията

12:26 | 01.09.14 г.
Производители имат проблеми със заявките за компенсации заради руското ембарго

За проблеми с подаването на заявленията за компенсации заради загубите, които ще претърпят от наложеното руско ембарго, сигнализират производители на плодове и зеленчуци, съобщава БНР.

От 1 септември Министерството на земеделието вече събира заявления от фермери, пострадали от руското ембарго.

След забраната, въведена от Русия за внос на някои селскостопански продукти от ЕС, Европейската комисия предложи временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на зеленчуци и плодове. Целта е да бъде намалено предлагането на Общия пазар чрез изтегляне на продукция или предотвратяване на пускането й.

Общият бюджет на помощта за всички държави-членки е 125 милиона евро и допълнителни 30 милиона за праскови и нектарини.

Оказва се обаче, че в земеделските служби все още не знаят как да приемат заявленията, сигнализира производителят Цветан Цеков, цитиран от националното радио. Той смята, че европейската помощ ще стигне трудно до българските производители, защото според него държавата не реагира адекватно. Той твърди, че регионалните служби по земеделие нямат инструкции как да приемат заявленията, нито формуляри.

Производителят прогнозира, че стотици милиони ще бъдат загубите за България и за българските производители, тъй като всяка година 10% от производителите на плодове и зеленчуци у нас се отказват от бизнеса си, а заради тежката година и ембаргото този процес ще се ускори.

„След тази тежка година и след тези санкции, които ние ще получим, аз смятам, че българското производство вече наистина ще изпадне в тотален колапс. Смятам, че до 5 години българското производство или ще бъде бутиково на плодове и зеленчуци, или въобще няма да го има“, казва производителят.

Земеделските производители трябва да подадат заявления във възможно най-кратки срокове, тъй като Европейската комисия ще приема нотификации до изчерпване на финансовия ресурс, бе съобщено от МЗХ.

Мерките се прилагат само след като в общинската служба по земеделие се получи съобщение от МЗХ за тяхното одобрение. Тогава производителите, заявили мерките, трябва да направят искане за сроковете и местата, на които ще ги приложат. Подпомагат се само регистрирани производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още