fallback

Лари Съмърс: Независимостта на Шотландия ще бъде огромна грешка

Бившият финансов министър на САЩ очаква хората да гласуват в полза на бъдещето, а не в полза на недоволството

21:10 | 12.09.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Професорът в Харвардския университет Лари Съмърс се присъедини към поддръжниците на обединена Великобритания, призовавайки шотландците да гласуват против своята независимост на референдума на 18 септември, пише CNBC.

Съмърс е бивш финансов министър на САЩ между 1999 и 2001 г. и бивш съветник на американския президент Барак Обама между 2009 и 2010 г. Той е поредната високопрофилна личност след Нобеловия лауреат по икономика Пол Кругман и милиардера Джордж Сорос, която призова шотландците да останат в рамките на Обединеното кралство.

„Би било огромна грешка, ако шотландците напуснат“, заяви той. „Очаквам, че след като хората си дадат сметка какви ще са последствията от обявяването на независимостта на Шотландия, те ще гласуват в подкрепа на бъдещето, вместо в подкрепа на недоволството“, добави професорът.

Съмърс добави, че е по-оптимистично настроен за отхвърлянето на независимостта, след като проучванията от тази седмица показват отслабване на подкрепата за отделянето.

Бившият финансов министър на САЩ коментира шотландския референдум по време на годишната конференция „Ялтенска европейска стратегия“, насочена към сближаването на връзките между Украйна и Европейския съюз (ЕС).

„В крайна сметка бъдещето на Украйна ще бъде определено от развитието на нейната икономика. Последните 20 години не бяха лесни, а вътрешният конфликт усложни до голяма степен предизвикателствата пред страната“, отбеляза Съмърс.

Той призова за силна и всестранна подкрепа от Запада и предложи някои от планираните за разрушена Украйна заеми да бъдат заменени с безвъзмездни средства. „Украинският народ също трябва да направи необходимото, за да се справи с корупцията в страната“, подчерта той.

Конфликтът с Русия поставя въпроса за енергийната сигурност на ЕС, където в частност Германия разчита на руския газ, за да захранва индустрията си. Съмърс посочи, че САЩ трябва да впрегнат потенциала си за износ на сравнително новите източници на шистов газ. „Това е най-важната стратегическа възможност за САЩ, да се превърнат в значим износител на природен газ и енергия“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още