IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Независимостта на Шотландия ще бъде огромна грешка

Бившият финансов министър на САЩ очаква хората да гласуват в полза на бъдещето, а не в полза на недоволството

21:10 | 12.09.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лари Съмърс: Независимостта на Шотландия ще бъде огромна грешка

Професорът в Харвардския университет Лари Съмърс се присъедини към поддръжниците на обединена Великобритания, призовавайки шотландците да гласуват против своята независимост на референдума на 18 септември, пише CNBC.

Съмърс е бивш финансов министър на САЩ между 1999 и 2001 г. и бивш съветник на американския президент Барак Обама между 2009 и 2010 г. Той е поредната високопрофилна личност след Нобеловия лауреат по икономика Пол Кругман и милиардера Джордж Сорос, която призова шотландците да останат в рамките на Обединеното кралство.

„Би било огромна грешка, ако шотландците напуснат“, заяви той. „Очаквам, че след като хората си дадат сметка какви ще са последствията от обявяването на независимостта на Шотландия, те ще гласуват в подкрепа на бъдещето, вместо в подкрепа на недоволството“, добави професорът.

Съмърс добави, че е по-оптимистично настроен за отхвърлянето на независимостта, след като проучванията от тази седмица показват отслабване на подкрепата за отделянето.

Бившият финансов министър на САЩ коментира шотландския референдум по време на годишната конференция „Ялтенска европейска стратегия“, насочена към сближаването на връзките между Украйна и Европейския съюз (ЕС).

„В крайна сметка бъдещето на Украйна ще бъде определено от развитието на нейната икономика. Последните 20 години не бяха лесни, а вътрешният конфликт усложни до голяма степен предизвикателствата пред страната“, отбеляза Съмърс.

Той призова за силна и всестранна подкрепа от Запада и предложи някои от планираните за разрушена Украйна заеми да бъдат заменени с безвъзмездни средства. „Украинският народ също трябва да направи необходимото, за да се справи с корупцията в страната“, подчерта той.

Конфликтът с Русия поставя въпроса за енергийната сигурност на ЕС, където в частност Германия разчита на руския газ, за да захранва индустрията си. Съмърс посочи, че САЩ трябва да впрегнат потенциала си за износ на сравнително новите източници на шистов газ. „Това е най-важната стратегическа възможност за САЩ, да се превърнат в значим износител на природен газ и енергия“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Испанците вече обявиха, че ще наложат вето на членството на независима Шотландия в ЕС заради опасения, че и Каталуния ще иска подобна независимост!Гответе се за големи сътресения на пазра, ако спечелят националистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Шотланците в момента си играят една игра при която искат всички предимства на обединението (британската лира, членството в ЕС, свободно пътуване и т.н.), но без да е нужно да правят компромиси от тяхна страна!Ако ЕС и Великобритания не искат да има големи сътресения след евентуален положителен вот на референдума, трябва да са много твърди с шотландците. В деня на обявяването на независимостта трябва да им отнемат правото да ползват британската лира, да ги задължат 10 години да преговарят за членство в ЕС, да въведат автоматичен визов режим и дълги прговорни процеси за неговото отпадане и т.н. Ако десижънмейкърите се огънат и предложат някакъв преференциален решим на Шотландия спрямо другите потенцилни кандидатки за членство в ЕС, това ще е много лош и опасен сигнал за цяла Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Не казвам съединение на всяка цена, но не мисля, че положението на Шотланците може да се сравнява с методите на обединение на Хитлер! Съединението винаги е някакъв вид компромис и изисква гъвкавост от всички страни, но тези които са способни на този компромис са силните на деня, а тези които не искат да правят никакви компромиси обикновено губят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Много често проблемите при разпадане на една държава или империя са преувеличени от националистите. Чехословакия се разпадна, но относително бързо влезе в друг съюз (ЕС), така че там е трудно да се направи някакъв извод за разпадането, но по принцип всяко разпадане води краткосрочно до губене на жизнен стандарт! Дори разпадането на един доста нежисненоспособен съюз като този на бившите соц държави доведе до сериозни сътресения. Много бивши колонии на Великобритания и т.н. също разбраха, че независимостта им не води до по висок стандарт дори и в дългосрочен план. В повечето случаи е по добре да си *** в щата Алабама, от колкото свободен *** в Африка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
За всеки средно интелигентен човек не е много трудно да проумее истината в надписа на българския парламент: Съединението прави силата! Великобритания е била велика сила, защото е била обединена! ЕС може да е велика сила, ако е обединена!Никой не оспорва правото на демократичен избор и самоопределение, но историята показва, че разединените винаги губят, а обединените печелят!Това, че един избор е демократиен не гарантира с нищо, че е правилен! Хитлер също е избран по демократичен начин, но днес едва ли има много германци които да смятат, че този избор е бил правилен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
citizen_bg
преди 9 години
Кейн, правиш грешката(както и >90% от всички), че тълкуваш демокрация, а не приемаш значението в класическия вид според разбирането на гърците които го въвеждат. Демокрация е управление на народа, но народът според гърците не включва всички, а само избраните. Днес заблудата за демокрацията е втълпена на овцете, но всичко си върви както и преди. Да имаш право да гласуваш не значи и да управляваш. За това си има избрани елит, а останалите узаконяват демократично втълпените им решения. Така че демокрация има! ;)Ето линк към една съвсем нова разработка по въпроса за демокрацията:http://rusrand.ru/files/13/09/18/130918115010_Prevoshodstvo.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 5
kane
преди 9 години
Имаш минус от мен Гарин, защото: "то от хора които стоят "твърдо" зад идеологията на демократичния и свободен избор и право за самоопределяне. Какъв е смисъла от свободния и демократичен избор, ако същите тези хора, демократи, са ти подготвили сатъра", си на грешен път чадо!ДЕМОКРАЦИЯ _ НЯМАСВОБОДЕН ПАЗАР _ НЯМА И НОКОГА НЯМА ДА ИМА - ТОВА Е ФАРС"ДЕМОКРАТИТЕ" ти / или тези дето наричаш демократи са нищо друго но ФАШИСТИ или техните лакей Разбери че живеем във фашистка империя, която управлява 1/2 от света, а го иска целия - разберете го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
abdul
преди 9 години
В крайна сметка най-страшното в случая с шотландия е, че повлича крак, а подобни сепаратистки моди има доста в Европа. Допуснат ли Шотландия да се отдели Европа ще се разпадне не на държави, а на области!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 4
eng.Garin
преди 9 години
Всяко подобно мнение всъщност е прикрито предупреждение и заплаха. Непрекъснато се вади на преден план последствията, недостатъците и т.н. и то от хора които стоят "твърдо" зад идеологията на демократичния и свободен избор и право за самоопределяне. Какъв е смисъла от свободния и демократичен избор, ако същите тези хора, демократи, са ти подготвили сатъра. Или признаваш свободния избор ИЛИ ясно заявяваш, че собствените ти интереси стоят над всякакви принципи, чест и достойнство! САЩ са именно онзи двуличен дявол, които е прецакал 90 % от държавите, но затова пък във всяка годишна реч на президента ще чуете само и единствено за демократичния избор и идеала за мир и просперитет! Докато има хора които се връзват на този абсурд, ще държим твърд курс към пропастта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
Grosss
преди 9 години
Смятам ,че който е гледал филма / Смело сърце /,пред него не стои въпросът забъдещето на шотландците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още