IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на шотландските залежи в Северно море: въпрос за трилиони

Петролните и газови находища могат да спомогнат за гарантирането на икономическата стабилност на страната

10:22 | 30.08.14 г. 2
Бъдещето на шотландските залежи в Северно море: въпрос за трилиони

След по-малко от месец предстои изключително важно събитие за все един шотландец – референдумът за независимост, който може да извади страната от Обединеното кралство. С нарастването на емоции изниква и въпросът за това какво ще се случва с петролните и газови залежи в Северно море, ако Шотландия гласува с "Да" и излезе от поданството към кралицата.

С производството на петрол и газ на Острова са заети около 450 000 души, а през 2012/13 платените данъци са достигнали 6,5 млрд. паунда.

Сухата статистика показва, че до момента са били добити повече от 40 млрд. барела петрол и газ. Според изчисленията търговски организации от сектора оставащите залежи са в размер на най-много 24 млрд. барела "черно злато" и "синьо гориво".

Според защитници на независимостта на Шотландия стойността на тези резерви, оценявана на около 1,5 трлн. паунда, ще спомогне за гарантирането на икономическата стабилност и сигурност за новоизлюпената страна. Цифрата, разбира се, е широко оспорвана от тези, които водят кампания за оставането на Глазгоу в състава на Обединеното кралство.

По-рано тази седмица Алекс Салмънд, лидер на Шотландската национална партия, подчерта значението на петрола и газа за независима Шотландия.

"Петролните и газови залежи в Северно море ще бъдат с нас поне до 2050 г.", каза той в телевизионен дебат. "Всяка друга страна в Европа би дала мило и драго, за да притежава залежите в Северно море. Те не могат да се разглеждат като нещо различно от съществено предимство за Шотландия", допълни Салмънд.

Същевременно защитниците на позицията "Не" са на мнение, че поставянето на такава важност на петрола и газ е потенциално рискована стратегия.

"Находището в Северно море в крайна сметка ще свърши. Стойността му е изключително променлива... независимостта ще бъде завинаги, петролът – не", отбелязaxa те.

Според Самир Брико, главен изпълнителен директор на АМЕК, независимостта може да окаже значително въздействие върху инвеститорите.

"Мисля, че всички инвеститори на този свят не обичат несигурността. И мисля, че независимостта ще доведе именно до несигурност", каза той пред СNBC.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
eng.Garin
преди 9 години
Простата истина е , че ако този референдум имаше и половин процент шанс да направи Шотландия независима държава, то той щеше да бъде обявен за незаконен, непризнат от "международното" право и т.н., подобно на референдума в Крим! В момента, неговото значение е по-скоро да пресече сепаратистката вълна в Европа, да покаже, че най-добре ни е заедно! Пък , в действителност.......?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Xamsterdamm
преди 9 години
А когато свършат залежите - ще тръгне ли Шотландия обратно към Обединеното Кралство? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още