IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бизнес пое дъх на облекчение след резултатите от вота в Шотландия

Големите банки и финансови групи се отказаха да местят операциите си, производителите на уиски също си отдъхнаха

18:00 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Британският бизнес пое дъх на облекчение след резултатите от вота в Шотландия

Не само пазарите, но и бизнес общността във Великобритания пое дъх на облекчение, след като Шотландия гласува за оставането си в пределите на Обединеното кралство, пише BusinessInsider.

Пазарните участници се опасяваха, че независимостта ще предизвика отлив на капитали заради неизвестните пред бъдещето на британската лира, приходите от продажби на петрол, членството в Европейския съюз и разделянето и управлението на държавния дълг при евентуално отцепване на Шотландия.

Все пак Шотландия остава и многовековният съюз не се разкъсва. Референдумът обаче проправя пътя за получаването на повече правомощия от Лондон. Въз основа на резултатите от вота големите британски банки и финансови групи се отказаха да местят операциите си на юг от границата. Става дума най-вече за Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group и Standard Life.

„Бизнесът винаги е вярвал, че Обединеното кралство е най-доброто място за създаване на работни места, за увеличаване на растежа и подобряването на стандарта на живот. Бизнесът приветства това, че шотландците искат да заемат съществена роля в това успешно в международен план партньорство“, коментира председателят на една от най-големите работодателски организации - Конфедерацията на британската индустрия ( Confederation of British Industry, или CBI), Джон Кридланд.

По данни на Министерството на финансите на Великобритания близо 270 хил. шотландски работни места са свързани с директната търговия с останалите територии, влизащи в рамките на Обединеното кралство. Англия е най-големият търговски партньор на Шотландия, докато Шотландия е вторият по големина търговски партньор на Англия след САЩ.

Производителите на уиски, което заема второ място на най-изнасяните шотландски стоки след суровия петрол, също си отдъхнаха.

„Населението на Шотландия направи исторически избор“, коментира главният изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на скоч Дейвид Фрост. „Приветстваме стабилността, която носи този избор, и призоваваме политиците от всички партии да работят за сплотяването на страната ни.“

Британският спиртен гигант Diageo, който произвежда уискито Johnnie Walker и който инвестира 1,25 млрд. евро за последните пет години в дестилиращите си фабрики в Шотландия, също ще работи тясно с Единбург и Лондон за растежа на индустрията.

Британската отбранителна компания BAE Systems, която осъществява дейност в Шотландия, също приветства резултата от референдума.

Директорите на банковия гигант HSBC и на добивната BHP Billiton миналия месец предупредиха, че независимостта на Шотландия може да предизвика огромна несигурност, която е „пагубна за бизнеса“.

Един от най-големите проблеми в хода на кампанията бе как да се процедира с петролните резерви в Северно Море, които влияят директно на приходите от данъци и оттам – на бюджетните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още