IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания пред ново начало

Освен Шотландия и Англия, Уелс и Северна Ирландия също ще могат да вземат по-независими решения за своите собствени дела

11:48 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че оставането на шотландците в рамките на Обединеното кралство е успех за британския премиер Дейвид Камерън, то е същевременно и един костелив орех. Камерън и редица други политици от големите партии обещаха на полуавтономния парламент в Единбург в навечерието на историческия референдум повече права по отношение на данъчната политика и тази на финансовите разходи. Но пред изпълнението на тези обещания има и значителни препятствия, пише The Wall Street Journal.

Най-трудната задача пред трите партии в Уестминстър вероятно ще бъде въобще да се споразумеят за това какви права трябва да бъдат прехвърлени на Шотландия. Водената от премиера Дейвид Камерън консервативна партия, либералите на Ник Клег и опозиционната „Партия на труда“ на Ед Милибанд в миналото изказваха конкуриращи се възгледи относно предвижданото шотландско самоуправление.

Дискусиите по темата ще започнат веднага след обявяването на окончателните резултати от вота. Става дума за приходи в размер на милиарди лири и много по-голяма автономия за Шотландия. 

Първите подробности за плановете се очаква да се представят през октомври. Бившият британски премиер Гордън Браун представи по време на кампанията за референдума график, с който през следващия месец парламентът ще представи различни предложения за предоставяне на права на Шотландия. Планът беше одобрен от лидерите на партиите.

След това ще има обществени консултации, преди през ноември да бъдат публикувани предварителните законодателни актове. През януари според настоящите планове за обсъждане и гласуване в парламента ще бъдат предоставени законовите текстове.

Камерън увери в петък сутрин, че ще спази обещанието си да даде повече правомощия на полуавтономното правителство в Единбург. Но Англия, Уелс и Северна Ирландия също ще могат да вземат по-независими решения за своите собствени дела.

Министър-председателят заяви, че веднага на шотландското правителство ще бъде предоставен по-голям контрол над данъците, разходите и социалната политика. Плановете следва да бъдат представени през ноември, а законопроектът - през януари.

В момента Шотландия получава от Лондон всяка година определен бюджет и има право да се разпорежда с голяма част от него. Въпреки това шотландците са с много ограничени права за това как да увеличат приходите. Това се отнася както за повишаване на собствените си данъци, така и за трупането на дълг. Почти всички данъци - данък общ доход, корпоративен данък и ДДС - са платими в сметките в Лондон. След това приходите се разделят и разпределят за различните региони.

Политическите лидери в Уестминстър, където заседава британският парламент, одобриха процес от четири етапа, в чийто край през януари ще има формален закон. Предвижда се и други региони в Обединеното кралство да могат да изискват повече отговорност и права.

Матю Фландърс, професор по политология в университета в Шефилд, заяви, че решението на Шотландия може да доведе до нарастване на претенциите за по-голяма автономия на други региони в Обединеното кралство. Фландърс има предвид например Уелс, части от Англия и до известна степен Северна Ирландия.

А Камерън скоро е изправен пред много по-различна, но също решителна битка. Той съобщи, че през 2017 г. ще насрочи референдум за това дали Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Според него „е време британците да имат думата“ и да решат европейския въпрос. В момента в политическите и обществени среди в страната няма консенсус дали Великобритания трябва да бъде част от ЕС и игнорирането на темата няма да доведе до изчезването й, смята той.

Но преди да се стигне до този вот, Камерън ще трябва да спечели изборите през май.

Eто как гласува страната, графиката е на Economist:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още