IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Лондон: Може да имаме велико и славно бъдеще извън ЕС

Борис Джонсън със заявка за влизане в британския парламент през 2015 г.

16:05 | 06.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	За да се кандидатира за министър-председател, Борис Джонсън първо трябва да получи одобрението на местната структура на Консервативната партия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За да се кандидатира за министър-председател, Борис Джонсън първо трябва да получи одобрението на местната структура на Консервативната партия. Снимка: Ройтерс

Кметът на Лондон Борис Джонсън, който е един от най-популярните политици във Великобритания, подкрепи желанието на премиера Дейвид Камерън да преговаря за реформи в ЕС в интерес на Великобритания, дори ако това значи и напускане на ЕС. 

Лондонският кмет заяви, че Великобритания не трябва да се страхува да напусне съюза, тъй като може да има „велико и славно бъдеще” извън организацията.

"Бихме могли да си договорим щедър изход, да си осигурим достъп до общия пазар в стила на асоциациите за европейска свободна търговия“, казва той, цитиран от Sky News.

Същевременно кметът на Лондон обяви, че ще се кандидатира за народен представител в Парламента на Великобритания от квотата на Консервативната партия на изборите догодина, информира Bloomberg. Новината увеличава спекулациите, че Джонсън иска да наследи Дейвид Камерън като следващ министър-председател.

В реч по време на събитие, организирано от на информационната агенция, кметът на Лондон заявява, че Камерън го е насърчавал и добави, че все пак ще изкара мандата си като градоначалник.

Според анализаторите именно Джонсън има най-голям шанс да седне на премиерския стол. Той е на мнение, че Великобритания не бива да се страхува да напусне Европейския съюз, ако 28-членния съюз не успее да се реформира. Камерън обеща да проведе референдум относно членството на Острова до 2017 г., като заяви, че страната ще се бори за оставането в блока.

Капацитетът на Джонсън за печелене на избори в Лондон бе демонстриран през 2012 г., когато той остана кмет въпреки набиращата популярност опозиционна Лейбъристка партия. Успехът на града като домакин на Летните олимпийски игри през 2012 г. затвърди позициите му.

По последни социологически данни Консервативната партия получава 33% одобрение при 38% за лейбъристите. Антиевропейската Британска партия на независимостта, която няма представители в парламента, печели 12% подкрепа.

„Новините, че Борис планира да участва в следващите избори, са чудесни“, пише Камерън в своя профил в социалната мрежа Twitter. „Винаги съм казвал, че искам звездните си играчи на игрището.“

Запитан от репортери дали възнамерява да се кандидатира за лидер на Консервативната партия, Джонсън отговаря, че „позицията не е свободна“. Според него Камерън „върши страхотна работа и е много вероятно да бъде преизбран“, пише ВВС.

За да се кандидатира за министър-председател, Борис Джонсън първо трябва да получи одобрението на местната структура на Консервативната партия. Освен това нищо не му пречи да изкара пълния си кметски мандат, който приключва през май 2016 г., и да съвместява двете длъжности, ако бъде избран за премиер. В продължение на година Кен Ливингстън от Лейбъристката партия управляваше по този начин, припомня ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Това местния ББ ли е? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
Бате Пешо
преди 9 години
Дано дано излязат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 9 години
Дано дано излязат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Цитираното социологическо проучване прилича на пророкуванията на Кънчо Стойчев, Юрий Асланов и Андрей Райчев за успех на БСП на изборите. На изборите на Европарламент се видя, че нито консерваторите, нито лейбъристите могат да преборят Фараж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още