IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Излизане на Великобритания от ЕС е „немислимо“

Междувременно Дейвид Камерън предприема първи стъпки за сближаване с Жан-Клод Юнкер

15:12 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шойбле: &quot;Германия ще направи всичко, за да задържи&nbsp;Лондон в ЕС&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле: "Германия ще направи всичко, за да задържи Лондон в ЕС". Снимка: Ройтерс

Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз би било „немислимо“ по думите на германския министър на финансите Волфганг Шойбле. Федералното правителство ще направи всичко по силите си, за да запази членството на страната в ЕС, заяви Шойбле в интервю, публикувано в неделя от Financial Times.

Европейски съюз без този съсед не би бил приемлив, смята германският министър. И Германия, както и Великобритания, имат пазарно ориентиран подход към реформата в съюза. По много въпроси по отношение на икономиката и регулациите между правителствата в Берлин и Лондон цари широк консенсус, твърди още Шойбле. Но по отношение на други области той подчертава значението на Обединеното кралство. „Великобритания е  абсолютно задължителна част от Европа в исторически, политически, демократичен и културен аспект". 

Освен това Лондон е "главен финансов център", допълни германският министър. "Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз е абсолютно недопустимо", подчерта ръководителят на германското финансово министерство. 

Припомняме, че в петък британският премиер Дейвид Камерън не успя да блокира кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за поста председател на Еврокомисията. При открито гласуване само Великобритания и Унгария бяха против Юнкер, лидерите на останалите 26 страни от ЕС го подкрепиха, припомня Ройтерс.

Освен това Камерън предупреди, че избирането на Юнкер ще засили желанието на британския народ да напусне ЕС.

По отношение на спора Шойбле заяви, че европейският проект търпи развитие, което се разглежда по различен начин в държавите членки. Но той бил оптимист, що се отнася до бъдещето на ЕС. Британците са се застъпили за по-силен парламентаризъм в рамките на ЕС.

„И това трябваше да се случи в Европа", каза министърът. Съветът на ЕС номинира Юнкер за поста и с това изпълни изискване на Европейския парламент, който по този начин ще е в състояние да разшири властта си. По този повод Камерън си позволи да заяви: „Погрешен процес, погрешен човек".

Междувременно след поражението си в петък, през уикенда Камерън направи първи стъпки за сближаване с Жан-Клод Юнкер. Според пресофиса на британския премиер той е разговарял по телефона с Юнкер в неделя, честитил му е номинацията и е обсъдил с него как ЕС може да стане по-конкурентоспособен. Камерън е приветствал обещанието на Юнкер да намери "честна сделка", а Юнкер е заявил от своя страна, че ще се постарае да намери решения на политическите притеснения на Великобритания.

В статия, публикувана от Daily Telegraph днес, Камерън изрази готовност да работи с Юнкер, но заяви, че няма да се откаже да се бори за британските интереси в ЕС. В статията Камерън пише с по-помирителен тон. „Ще работим с него. Ако се съгласим, че не се насочваме към едно и също място с различни скорости, както някои досега си мислеха, то тогава има какво да вършим", се казва в текста на премиера. Все пак той отбелязва, че след номинацията на Юнкер за Великобритания ще бъде трудно да предоговори отношенията си с ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още